Archief

Dossier Vlaamse crematoria, Aalst en Brasschaat, de plannen – Uitvaartvlaanderen.be

Dossier van Vlaamse crematoria

Stilte doorbroken omtrent de bouw van nieuwe crematoria

crematorium-aalst-brasschaat-dossier-bouwNa een tijdje stilte in de Vlaamse media is het deze week dan toch zover, nieuws over het crematorium van Aalst, het dossier sleept al jaren aan. Vlaanderen zou Vlaanderen niet zijn, mocht er ook rond dit nieuwe crematorium geen heisa ontstaan over de locatie en andere argumenten die protesterende buurtbewoners aanhalen. Het crematorium van Aalst zou op de Siesegemkouter worden gebouwd, toch ligt het dossier volledig stil.

De fout wordt van het stadsbestuur naar het kabinet van de bevoegde minister geschoven. Toch weet niemand precies hoe het zit met het dossier van het crematorium, dat al jaren aansleept. Minister Philippe Muyters zou het gewestelijke RUP moeten wijzigen als volgende stap in het dossier. Tegen 2014 zou het nieuwe crematorium er moeten staan, toch volgens het plan. Blijkbaar is er discussie rond een bepaald onderzoek, of dat er moet komen of niet? Weinigen weten het blijkbaar.

Het lijkt erop dat dit dossier niet snel zal worden afgerond en zal men als rouwende familie moeten blijven rondrijden richting het crematorium van Lochristi. Iets wat enorm veel tijd en moeite kost voor de begrafenisondernemer. Om nog maar te zwijgen van de meerkost die de families moeten betalen om hun geliefd overleden familielid te kunnen laten cremeren.

Dossier crematorium Noord-Antwerpen, Brasschaat

Van het dossier rond het nieuwe crematorium in Noord-Antwerpen wordt weinig geschreven. Toch zouden de plannen voor het crematorium een feit zijn. Tegen 2014 zou er in het noorden van Antwerpen een nieuw crematorium worden geopend. Velen spreken over de locatie van Kamp-Noord in Brasschaat, een mooie locatie om een crematorium in te plannen. Maar volgens het Vlaamse decreet moet dit crematorium ook met al zijn faciliteiten worden opgebouwd. Waaronder ook een ruimte voor koffietafels en een begraafplaats dat rechtstreeks aan het crematorium verbonden wordt.

Dat zou voor Brasschaat de zoveelste begraafplaats worden. Alsook een ferme steek in de portefeuille van de locale begrafenisondernemers die recentelijk aanzienlijk geïnvesteerd hebben in een eigen aula en koffietafelruimten. Net omdat, bij crematie, het gebruik van een aula mee in d prijs zit van een crematie. Althans, zo is het gebruikelijk in het crematorium van Antwerpen.

Zo wordt dit crematorium aanzien als concurrentie vanuit de overheid. Dit omdat een crematorium aan intercommunaal gebeuren moet zijn en dus gefinancierd wordt door belastingsgeld. Het gebruik van de aula bij de begrafenisondernemer moet uiteraard betaald worden. Net zoals men kerkrecht dient te betalen wanneer men een uitvaart in een kerk voorziet.

Ook dit crematorium zou in 2014 zijn deuren openen. Voor een aantal begrafenisondernemers in de randgemeenten rond Brasschaat zal dit qua crematie een goede zaak zijn. Zij moeten niet meer over de ring van Antwerpen, om een overledene te laten cremeren. Alsook zullen enkelen niet meer uitwijken naar crematoria in Nederland, zoals die er zijn in Bergen op Zoom, Breda of Roosendaal.

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button