Nieuws

Crowdfunding wordt vaak gebruikt om een uitvaart te bekostigen

Crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt voor het bekostigen van uitvaarten. Dit is een relatief ‘nieuwe’ trend, bestaat al enkele jaren, maar het is snel aan populariteit aan het winnen. Het idee achter crowdfunding is dat mensen geld bijdragen aan een gemeenschappelijk doel, meestal via internetplatforms.  De persoonlijke pagina van het doel wordt via sociale media gedeeld.  We zien dit fenomeen vooral opkomen bij onze buren in Nederland.

Crowdfunding zorgt ervoor dat begrafenissen betaald en georganiseerd kunnen worden

Het gebruik van crowdfunding voor uitvaarten is ontstaan ​​uit de groeiende kosten van begrafenissen en crematies. De gemiddelde kosten van een begrafenis zijn in de afgelopen jaren gestegen tot meer dan €8.000,-, terwijl crematies ongeveer €5.500,- kosten. Dit kan voor sommige families financieel moeilijk zijn, vooral als er geen verzekering of financieel plan beschikbaar is.

Crowdfunding biedt in deze gevallen een oplossing voor familie en vrienden die willen helpen bij het financieren van de uitvaartkosten. In plaats van te proberen al het geld zelf te verzamelen, kan de familie een crowdfunding-campagne starten om anderen te laten bijdragen.

Verschillende online platforms

Er zijn verschillende online platforms die speciaal gericht zijn op crowdfunding voor uitvaarten, zoals GoFundMe en YouCaring. Deze sites maken het gemakkelijk om campagnes te starten en geld in te zamelen door middel van sociale media delen met vrienden en familieleden.

Critici

Sommige critici hebben echter hun zorgen geuit over de praktijk van crowdfundingscampagnes voor begrafenissen omdat ze vinden dat dit een privéaangelegenheid moet blijven waarbij geen derden betrokken zouden moeten worden. Anderzijds vinden supporters dat juist crowdfunding ervoor zorgt dat de lasten voor begrafeniskosten niet enkel op de naaste familie komt te liggen.

Een waardig afscheid

Crowdfunding kan echter een uitkomst bieden voor families die geen andere opties hebben om hun dierbaren waardig afscheid te geven. Het is belangrijk om te onthouden dat crowdfunding slechts één van de vele manieren is om hulp te krijgen bij het betalen van uitvaartkosten, en dat het uiteindelijk aan elke individuele situatie is wat het beste past.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button