BegraafplaatsenNieuws

District Deurne maakt van kerkhof Sint-Fredegandus stille groene plek.

Deze karaktervolle en uiterst rustige plek wordt op de site van het Districtshuis Deurne als volgt omschreven:  De begraafplaats Sint-Fredegandus is één van de beter bewaarde geheimen van Deurne. Ze vertrekt rond de Sint-Fredeganduskerk en strekt zich verder uit langs de Lakborslei.

Dit is een oude begraafplaats met een heldere structuur rond een centrale as, de zogenaamde Christusweg. Net als op het Schoonselhof kregen heel wat prominente Antwerpenaren hier een laatste rustplaats.

Funerair erfgoed

U belandt in een andere wereld zodra u door de poort naar binnen stapt. De Antwerpse Ring, die nochtans vlakbij ligt, lijkt plots onwezenlijk ver weg. Het gevoel van rust en ruimte is verbazingwekkend.  Ook deze begraafplaats is een ware erfgoedschatkamer. U loopt hier tussen de mooiste funeraire architectuur en  beeldhouwkunst uit de voorbije eeuwen.

Rond de kerk, op het oudste gedeelte, liggen de grafzerken dichter bij elkaar. Vanuit een visie van ‘gecontroleerde verwildering’ wil de stad het unieke karakter van dit waardevolle patrimonium behouden. En nu wil het district de rust van deze unieke plek verder uitdiepen en er een stille, groene zone van maken voor jong en oud.

Toegankelijkheid verbeteren

Met als doel de toegankelijkheid van het park te verbeteren en het park beter bekend maken bij de inwoners van Deurne als verblijfsgroen.  De ‘gecontroleerde verwildering’ wordt een open, groene zone waar mensen tot rust kunnen komen en ten volle kunnen proeven van de stilte die er heerst.

Genieten met een boek, of gewoon even vertoeven in de natuur, alleen of in het gezelschap van anderen, dat is waar men naar streeft.  Er zullen banken en picknicktafels geplaatst worden, die mensen zullen uitnodigen om even rust te nemen en stil te staan bij de prachtige omgeving.

Yoga en meditatie

Voorts gaat men meer open plekken creëren door enkele graven te verplaatsen, die open plekken kunnen dan benut worden door groepen om yoga, meditatie en andere sporten uit te voeren.  Door de begraafplaats loopt reeds een hoofdweg, maar die is verre van ideaal. Deze zal dan ook grondig aangepakt worden zodat jeugd en fietsers er veilig gebruik van kunnen maken.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button