BegraafplaatsenNieuws

Duffel nodigt bevolking uit om funerair erfgoed mee in kaart te brengen

Duffel nodigt bevolking uit om funerair erfgoed mee in kaart te brengen

Duffel, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed, nodigt de lokale bevolking uit om deel te nemen aan een uniek project. Het lokaal bestuur van Duffel wil graag het funerair erfgoed in kaart brengen en roept daarbij de hulp in van haar bewoners. Dit participatieve parcours heeft als doel de historische context van het funerair erfgoed in Duffel te achterhalen.

Onlangs hebben deskundigen op het gebied van funerair erfgoed een grondige analyse gemaakt van de begraafplaatsen in Duffel. Zij hebben een lijst samengesteld met markante grafmonumenten die opvallen door hun zeldzaamheid of bijzondere vormgeving en symboliek. Maar funerair erfgoed is meer dan alleen deze gedenktekens. Begraafplaatsen en kerkhoven vertellen ons verhalen over onze dorpsgemeenschap en dragen bij aan het begrijpen van onze geschiedenis.

Betrokkenheid

Schepen van Begrafeniszorg Dirk Broes (N-VA) benadrukt dat deze verhaallijn vaak veel verder gaat dan alleen de architectuur of esthetiek van grafmonumenten: “Het omvat ook de betrokkenheid van individuen, families, gemeenschappen en gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan de identiteit van ons dorp.” Om deze historische context zo goed mogelijk in kaart te brengen, doet het lokaal bestuur dus een beroep op de kennis en ervaring van de Duffelse bevolking.

Het participatieve parcours begint op zaterdag 9 september om 15 uur met een infomoment in het gemeentehuis, gevolgd door een bezoek aan de begraafplaats-centrum. Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich inschrijven via de website www.duffel.be/funerairerfgoed of telefonisch contact opnemen met het vrijetijdsloket op het nummer 015 30 72 50.

Behoud van het funerair erfgoed

Dit project biedt een unieke kans voor de bewoners van Duffel om actief betrokken te zijn bij het behoud en de documentatie van hun erfgoed. Door samen te werken en kennis uit te wisselen, kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van onze geschiedenis en cultuur. Laten we dus onze krachten bundelen en samenwerken om de verhalen achter ons funerair erfgoed te ontdekken en te bewaren voor toekomstige generaties.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button