Nieuws

Een natuurbegraafplaats in Bornem?

boom_zonnestralenDe politieke partij “Vlaams Belang”, heeft gepleit om op het grondgebied van Bornem een natuurbegraafplaats te voorzien.  Ofwel een perk aanleggen op de huidige begraafplaats, ofwel een nieuwe begraafplaats aanleggen dat enkel als natuurbegraafplaats zal gebruikt worden.

Bornem is een hele groene gemeenten en zal de komende tijd veel nieuwe bomen aanplanten.  Een natuurbegraafplaats aanleggen zou in lijn liggen met onze buurlanden, waar natuurbegraafplaatsen enorm populair zijn.  In Nederland worden er momenteel tientallen geteld en komen er nog bij.  Daar mogen begraafplaatsen tevens privé worden opgericht, in België niet.

Een natuurbegraafplaats houdt in dat mensen eigenlijk op een groene en milieuvriendelijke manier begraven worden.  Dat kan zijn met een rieten kist, of een speciale wade met lussen.  Verder komt er géén grafkenmerk op het graf en laat men de natuur het graf overgroeien.

“Bornem is een groene gemeente en plant deze maand weer meer dan tienduizend nieuwe bomen aan. We hebben bovendien al een geboortebos. Een laatste rustplaats in de natuur is voor veel mensen een mooi symbool voor de natuurlijke gang van het leven naar de dood”, zegt Wim Verheyden (Vlaams Belang).

“Daarnaast is ook het kerkhof in Bornem over enkele jaren helemaal volzet en moet er naar alternatieven worden gezocht. Waarom dan geen natuurbegraafplaats creëren?”

De Bornemse burgemeester Luc De boeck (CD&V) staat niet weigerachtig tegen het voorstel. “We zijn volop aan het bestuderen of we het huidige kerkhof kunnen uitbreiden, of dat we een nieuw kerkhof moeten ontwikkelen op een andere site. Maar ook de creatie van een natuurbegraafplaats gaan we meenemen in onze studie”,besluit hij.

Eind vorig jaar werd een pilootproject opgestart in het Limburgse Lanaken – maar zijn wel al heel populair in onze buurlanden.

bron: gva.be – eigen redactie

Related Articles

Reacties

  1. Toch raar: die combinatie van natuur en begraafplaats. Dat er respectvol omgegaan wordt met het dode lichaam, het symbool bij uitstek van een geliefde overledene, is heel natuurlijk. Ook dat het zo vlug mogelijk wordt teruggegeven aan de elementen van het leven op aarde: vuur, lucht, water en aarde. Toch zijn dode, zieke en dikwijls chemisch bevuilde lichamen eerder nadelig voor het milieu. Voor dierenlichamen is het – niet toevallig – sedert lang verboden om ze in de grond te steken. Dat men op een natuurbegraafplaats oplosbare urnen mag begraven lijkt me al meer begrijpelijk. Ook een vijver voor asverstrooiing, het planten van een boom met wat as, een wilde bloemenperk voor de bijen, … er zijn tientallen mogelijkheden te bedenken die de natuur ten goede komen.
    Hopelijk gaat het hier om care first, niet om money first.

    1. Dag Tjeu, je hebt een punt. Een zeer goed punt zelfs, dat geldt voor vandaag ook voor lichamen, niet enkel voor een natuurbegraafplaatsen.

  2. Vraagje
    Hoe vervuild zijn de strooiweiden, nadat er honderden, (duizenden Schoonselhof) assen van mensen op een beperkt aantal vierkante meters zijn uitgestrooid ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button