Archief

Eenzame hartpatiënten overlijden sneller

Eenzame hartpatiënten overlijden sneller

Hartpatiënten die alleen wonen, zijn eenzamer en overlijden sneller

eenzame hartpatienten overlijden snellerHartpatiënten die alleen wonen of zich eenzaam voelen, lopen een verhoogd risico op een slechte gezondheid. Dat blijkt uit twee onderzoeken die gepubliceerd werden in de “Archives of Internal Medicine”. Bij het eerste onderzoek werden bijna 45.000 hartpatiënten uit 44 landen van 45 jaar en ouder gevolgd. 19 procent ervan woonde alleen.

Gedurende de vier jaar, de tijd dat het onderzoek liep, werd duidelijk dat eenzame mensen sneller kwamen te overlijden. Het overlijdensrisico was zeer duidelijk te merken bij mensen van 45 tot 65 jaar die alleen woonden. Zij liepen tot 24 procent meer kans op overlijden dan patënten van dezelfde leeftijd die samenwoonden met een partner of andere huisgenoten. Zij voelde zich minder eenzaam dan de andere alleenwonende proefpersonen.

In het tweede onderzoek werden tussen 2002 en 2008 meer dan 1600 senioren van 60 jaar en ouder gevolgd. Deelnemers werd gevraagd of ze zich buitengesloten of geïsoleerd voelden of dat ze kameraadschap misten. Tot 43 procent voelde zich soms eenzaam. Bijna 63 procent van de eenzame proefpersonen bleek wel een partner te hebben.

Overlijdenskans

Eenzame mensen hadden tot 45 procent meer kans om te overlijden tijdens het onderzoek dan proefpersonen die zich niet geïsoleerd voelden. Bijna 23 procent van de eenzame proefpersonen overleed, tegenover 14 procent van de andere proefpersonen die zich niet alleen of eenzaam voelden. Dit verhoogde risico bleef bestaan als andere risicofactoren die de levensduur beïnvloeden werden uitgesloten.

​Alledaagse activiteiten

De eenzaamheid had vaak te maken met de alledaagse activiteiten, waarmee ze als senioren moeite hebben. Wandelen, trappen lopen, eten, wassen of aankleden, zijn alledaagse activiteiten, toch is het voor hen niet altijd zo eenvoudig ze uit te voeren. Al deze moeilijkheden leiden vaak tot stress en hoge bloeddruk en ook een verhoogd cholesterolgehalte.

Het geheugen speelt hen ook parten. Eenzaamheid zorgt dus letterlijk voor gezondheidsproblemen.

19/06/2012 verslaggeving: gezondheidsnet.nl

Share/Bookmark

pijltjeAlle uitvaartnieuws volgen?

pijltjeAlles over begrafenissen en aanverwante onderwerpen

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen 

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

 

 

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button
Close
Close