Archief

Eervolle rustplaats voor oudstrijders in opspraak

Eervolle rustplaats voor oudstrijders in opspraak

Graven van oud-strijders worden ook verwijderd, open Vld is tegen

oud-strijders-op-het-kerkhofpijltjeHulshout – De gemeente Hulshout wil volgend jaar een 150tal graven ontruimen op het kerkhof van Houtvenne. Ook de graven van de oudstrijders worden opgegraven en verwijderd. Dat is tegen de zin van familie Luyten.

De dochter van oud-strijder Albert Luyten is enorm geschrokken van dit nieuws. Ze wil niet dat de stoffelijke resten van haar vader in een anoniem graf zullen verdwijnen. Gezien zijn verdiensten voor het vaderland, vindt ze dat haar vader een eervol graf verdient. Albert Luyten stierf in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in een ziekenhuis, nabij Brugge. Toen hij stierf was hij amper 24 jaar en anderhalf jaar gehuwd. Albert zijn dochter was toen amper zes maanden oud.

‘Op het graf van mijn vader staat geen concessie. Hij is een oud-strijder en dus een uitzondering op de regel. Net als alle andere gesneuvelden moet hij een eervolle rustplaats krijgen.’ zegt Liliane Luyten. Ze durft het trieste nieuws ook niet te vertellen aan haar 95 jarige moeder, Margaretha, die sinds de dood van haar echtgenoot nooit meer hertrouwd is.

Tijdens de politieke stemming over de ontruiming van de begraafplaats onthield de Hulshoutse oppositiepartij Open VLD zich omdat ze vond dat het bestuur tijdens de selectieprocedure er met de grove borstel was doorgegaan. ‘Graven die goed onderhouden en regelmatig bezocht worden, zouden moeten kunnen blijven. Ook al is de concessietermijn verstreken’, zegt raadslid René Wouters.

Grafconcessies worden nu eenmaal voor 25 of 30 jaar toegekend. Als die termijn verstreken is, worden de stoffelijke resten verwijderd’, reageert burgemeester Mark Verhaegen (CD&V). Over Albert Luyten zegt Verhaegen: ‘We huldigen de gesneuvelden aan het oorlogsmonument op 11november, maar we hebben er nog niet bij stil gestaan of er voor hen al een gedenkplaat staat in Houtvenne. Ik zal de zaak tijdens het volgende schepencollege aankaarten.’

22/02/10

Share/Bookmark

 

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button