BasisinformatieNieuwsVraag en Antwoord

Een erfenis kan ook schulden bevatten

Een erfenis kan ook schulden bevatten.

Een erfenis kan bestaan uit bezittingen maar ook uit schulden.  Daarom is het goed om na te laten kijken of er al dan niet schulden in een erfenis zitten.  Je kan een erfenis indien nodig weigeren.

Schulden zijn een belangrijke reden om erfenissen te weigeren

De voornaamste reden om een erfenis te weigeren zijn schulden.

In de eerste helft van 2019 hebben al meer dan 19.600 mensen een erfenis verworpen. Het jaar ervoor waren dat er maar 18.600 in zes maanden tijd.

De notaris kan de weigering voor u regelen

Dat komt onder andere omdat je nu niet meer naar de rechtbank moet om een nalatenschap te weigeren, je kan dat gewoon bij de notaris doen. En er zijn ook meer mensen die schulden hebben wanneer ze sterven, omdat we ouder worden en de verzorging veel kost.  Verzorging zoals bijvoorbeeld een woonzorgcentrum.

Kosteloos verwerpen als nalatenschap vooral schulden bevat

Je kan een erfenis met schulden kosteloos verwerpen als de overleden persoon vooral schulden nalaat of als de nalatenschap niet meer waard is dan 5.000 euro.

Sinds begin 2018 zijn er bijna 51.500 erfgenamen die de nalatenschap verwierpen zonder kosten.

Het betalen van de begrafenisonkosten hoort niet bij het weigeren van de erfenis

Belangrijk: het betalen van begrafeniskosten is niet afhankelijk van het al dan niet aanvaarden van de nalatenschap. Ook de erfgenaam die een nalatenschap verwerpt, kan worden verplicht bij te dragen in de begrafeniskosten. Indien u zelf een contract met de begrafenisondernemer hebt afgesloten bent u contractueel verbonden, zelfs als u de nalatenschap verwerpt.

Omgekeerd geldt de regel ook: het is niet omdat u de begrafeniskosten op u neemt dat u daarmee de nalatenschap aanvaardt.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button