Nieuws

Europese Week van de Begraafplaatsen 2016

Europese-week-van-de-begraafplaatsen-2016De Europese Week van de Begraafplaatsen 2016 is vandaag gestart.  Een week om mooi en bijzonder funerair erfgoed te gaan bekijken.  Verschillende gemeenten en steden over heel Europa nemen deel aan dit initiatief dat ondertussen al enkele jaren bestaat.  Europa is dan ook heel rijk aan funerair erfgoed.  

Je moet echt niet ver gaan om mooie begraafplaatsen te kunnen bekijken.  In Antwerpen het Schoonselhof te Wilrijk, Campo Santo te Gent, de stedelijke begraafplaats te Brugge zijn maar enkele bekende begraafplaatsen met heel mooi en waardevol funerair erfgoed.

De Europese Week van de Begraafplaatsen 2016 loopt van 28 mei tot en met 5 juni.  Er wordt bewust gekozen voor deze periode en niet de periode rond Allerheiligen, wanneer begraafplaatsen en kerkhoven heel fel bezocht worden.

In de zomerse gloed komen de andere aspecten van het funerair erfgoed haast nog sterker naar voor. Dan wordt de sociale functie duidelijk, het kunstzinnige, maar ook de diverse verhalen die vragen om ontdekt te worden.

Rondleidingen, tentoonstellingen, demonstraties van specifieke ambachten, bezinningsmomenten en ook theatervoorstellingen behoren tot de vele mogelijke projecten.

Het laatste weekend van deze week, 4 en 5 juni, valt samen met Open Kerken; kerken die hun bijhorende kerkhof openstellen worden ook in de brochure van de Week van de Begraafplaatsen opgenomen, en vice versa. Dit jaar is het thema van Open Kerkendagen Klanken en Stilte. Meer info over deze Open Kerkendagen vindt u hier.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button