BegraafplaatsenNieuws

Flink meer wandelaars op grote begraafplaats door coronacrisis

Grote begraafplaatsen met veel groen en wandelpaden krijgen sinds de coronacrisis flink meer bezoekers.  Niet enkel de rouwenden brengen een bezoek aan de begraafplaatsen, ook joggers en wandelaars vinden de weg naar de begraafparken.  Dat is zo in Antwerpen op het Schoonselhof en bijvoorbeeld in Gent met 18 begraafplaatsen.  Ook in Aalst komen meer mensen de rust opzoeken van de begraafplaats.

Groendiensten merken het verschil

Het zijn vooral de mensen van de groendienst en grafmakers die het verhoogde aantal bezoekers opmerken.  Naast Antwerpen, Gent en Aalst is er ook in Sint-Niklaas meer bezoek te merken.  Dit op de begraafplaats Tereken in het centrum van Sint-Niklaas.

Dit vertelt schepen Sofie Heyrman van Sint-Niklaas aan Radio 2: “Hier wordt niet meer actief begraven, maar Tereken wordt uitgebouwd als een parkbegraafplaats, dus mensen komen daar langs om een rustig plekje te zoeken. Door corona hebben wandelaars nieuwe paden gezocht in de stad.” Dat verloopt zonder problemen, “want mensen gaan daar eerder alleen of met z’n tweeën wandelen en niet in groepjes. Zolang iedereen respect heeft voor de mensen die er begraven liggen vind ik het zelfs schoon dat die plaats wat meer bezocht wordt.”

Er moet wel respect zijn voor de rust en de graven

Er moet wel respect zijn voor de begraafplaats.  Men mag er wandelen en vertoeven, echter aan de graven mag men niet komen.  Wat logisch is.  Vuilnis behoort in de vuilnisbakken of je neemt het mee naar huis om het thuis in de vuilnisbak te gooien.

Op de Westerbegraafplaats in Gent komen ook veel joggers. Die begraafplaats is uitgebouwd als park, “maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze daar beginnen te voetballen,” verduidelijkt schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V), “het is ook niet de bedoeling dat je daar met 10 tegelijk al zingend en al lachend rondloopt. De sereniteit moet bewaard blijven.”

Overlast is er ook niet op de Gentse begraafplaasten. “Af en toe moet een toezichter iemand vragen om de sereniteit te bewaren, maar als de mensen daar even op gewezen worden, dan stopt dat meteen,” volgens Heyndrickx.

Eigen redactie – Citaten: Radio2 – Afbeelding: CB – Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button