NieuwsOpmerkelijk

FOD Financiën int 37,5 miljoen euro aan nalatenschappen die niet werden opgeëist in 2019

Een recordbedrag van erfenissen die niet werden opgeëist of verworpen werden door de nabestaanden

FOD Financiën int 37,5 miljoen euro aan nalatenschappen die niet werden opgeëist in 2019

In 2018 was dit bedrag ‘maar’ een kleine 17 miljoen aan nalatenschappen in dezelfde situatie.  Het geld komt van nalatenschappen die niet kunnen worden toegewezen.  Het kan dus ook om een verwerping gaan.  Een verwerping van de nalatenschap gebeurt vaak omdat men angst heeft voor schulden en op die manier wel een som geld laten vallen.

Je bent nooit verplicht een erfenis te aanvaarden

“Je bent nooit verplicht een erfenis te aanvaarden”, zegt notaris Carol Bohyn in het Nieuwsblad. “Je moet van die verwerping wel een notariële akte laten opstellen. Wanneer bewezen is dat de schulden groter zijn dan de nalatenschap, is die akte zelfs gratis.”

Na publicatie in het Staatsblad

Bij een erfloze nalatenschap komt de nalatenschap – dit kan gaan over roerende als onroerende goederen (vastgoed bv) – automatisch in het bezit van de staat. Wanneer men na publicatie in het Staatsblad nog steeds geen reactie komt, worden de bezittingen openbaar verkocht en komt de opbrengst en spaargeld van de betreffende overledene naar de schatkist.

Geen speciale reden voor de stijging van inkomsten voor de staat

Vorige jaar incasseerde de overheid een recordbedrag aan erfloze nalatenschappen: 37,5 miljoen, meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Bij de overheid is er niet meteen een uitleg te vinden voor de plotse stijging.

bron: nieuwsblad.be en eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button