Nieuws

Geen bezwaar tegen natuurbegraafplaats in Lanaken

Geen bezwaar tegen natuurbegraafplaats in Lanaken

Er zijn geen bezwaren ingediend tegen een inrichting van een natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen te Lanaken.  Deze begraafplaats zou op het domeinbos Isaekshoef komen.  Omwonenden kregen een inspraakmoment waarbij iedereen positief reageerde.

Ondertussen is ook de publieke consultatieronde afgerond. Momenteel stemmen het gemeentebestuur van Lanaken, het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC) en het regiokantoor Hoge Kempen – Natuur en Bos (ANB) de laatste procedures af rond het wettelijk kader om de opening in de loop van september 2018 mogelijk te maken.

In het bos komt er een nieuw pad rondom het historisch kerkhof van OPZC. Per hectare kunnen 250 afbreekbare urnen worden geplaatst op een diepte van 75 cm. Ook is er ruimte voor uitstrooiing in de natuurlijke omgeving. De natuurbegraafplaats is een pilootproject voor Vlaanderen en kadert in de kringloopgedachte.

Steeds vaker kiezen gemeenten voor de gedachte van een perk of bos om biologisch afbreekbare urnen te begraven zonder grafkenmerk.  Het verstrooien van urnen kan ook op de begraafplaats of op de daartoe aangewezen openbare plaatsen, door gemeenten aangeduid.  As kan ook privé verstrooid worden, maar daar dient u dan schriftelijk een toestemming voor te hebben.  Openbare plaatsen, buiten een begraafplaats, mogen niet gebruikt worden om as te verstrooien.  Tenzij daarvoor ter beschikking gesteld door de gemeente of stad.  Men kan altijd informatie inwinnen bij de lokale dienst van de gemeente die verantwoordelijk is voor de begraafplaats of uw begrafenisondernemer.

bron: hln.be en eigen redactie.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button