BegraafplaatsenNieuws

Glabbeek investeert in natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen

Glabbeek gaat als één van de eerste gemeenten in de ruime regio een natuurbegraafplaats realiseren.

Er is al geruime tijd een groeiende vraag naar een laatste rustplaats in de natuur. Een plek waar enkel de as begraven wordt en er geen gedenktekens geplaatst worden. Natuurbegraafplaatsen zijn zones op natuurlocaties voor asverstrooiing of het begraven van biologisch afbreekbare urnes. Daarom heeft het gemeentebestuur van Glabbeek samen met het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) beslist om een nieuw bos aan te planten en er een natuurbegraafplaats te realiseren. Op deze plek kunnen enkel urnen begraven worden. Geen biologisch afbreekbare kisten met een overledene er in.

In andere landen bestaat deze keuze al langer

“In Nederland, Engeland en Duitsland bestaan deze begraafplaatsen al veel langer, in Vlaanderen bestaan ze nog maar in enkele gemeenten. De nieuwe natuurbegraafplaats zal bereikbaar zijn via de Kaalveldstraat in Glabbeek”, zegt schepen van Begraafplaatsen Hans Hendrickx (Dorpspartij). “Het dossier wordt momenteel gefinaliseerd zodat de gemeenteraad de nieuwe natuurbegraafplaats kan goedkeuren.”

In alle rust, midden in de natuur

“In 2018 realiseerden we al een geboortebos, nu gaan we ook een natuurbegraafplaats realiseren door op ruim 1 hectare een bos aan te planten. Daarnaast blijven alle bestaande begraafplaatsen in onze gemeente uiteraard behouden en krijgen onze inwoners gewoon meer keuze over waar ze begraven willen worden. We kiezen bewust voor een extra natuurbegraafplaats in plaats van de bestaande kerkhoven te vergroenen omdat het onderhoud hiervan veel te intensief is. Voor ons blijven onkruidvrije en propere begraafplaatsen absoluut prioritair gemeentelijk beleid uit respect voor onze overledenen. Groene begraafplaatsen op de bestaande kerkhoven zijn onmogelijk onkruidvrij te houden, daarom blijven we op de bestaande kerkhoven de kiezel en dolomiet behouden. De realisatie van een extra natuurbegraafplaats in Glabbeek zorgt pas echt voor een groene begraafplaats voor wie dat wenst.”

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button