ArchiefNieuws

Grafconcessieprijzen in de media

Grafconcessieprijzen in de media

Grafconcessieprijzen zijn in de media verschenen

Grafconcessieprijzen, hebben deze week de media gehaald. Elk jaar komt er een golf van concessieprijzen door de media gewaaid. Welke steden het goedkoopst zijn en welke de duurste. Volgens verschillende media is de stad Oostende het duurst met hun grafconcessieprijzen. Dit na onderzoek naar de concessieprijzen in de 13 centrumsteden.

De stad Turnhout zou dan de goedkoopste concessie verlenen aan de rouwende families. In Oostende betaal je 2.250 euro voor een concessie van 50 jaar voor een graf. In Turnhout daarentegen betaal je een kleine 400 euro voor, zo blijkt uit de bevraging. De vergunning wordt uitgereikt door de gemeenteraad, die ook de duur en de prijs vastlegt. Een volledig gemeentelijke bevoegdheid dus. Deze gemeente of stad stelt dus zelf alles samen.

Wanneer iemand overlijdt in een bepaalde gemeente of stad, moet deze stad of gemeente een kosteloos graf voorzien

Wat wel vertelt moet worden is het feit dat een gemeente of stad, altijd een kosteloos graf moet verlenen aan zij die geen concessie willen en komen te overlijden in hun stad of gemeente. In de media wordt er vaak gesproken over gemeenten of steden is gratis begraven. Zo lijkt het alsof andere steden of gemeenten dit niet toelaten. Voor zij die komen te overlijden in een bepaalde stad of gemeente, moet die bepaalde stad of gemeente een kosteloos graf voorzien. Ook voor inwoners van een bepaalde stad of gemeente, en die komen te overlijden dient de gemeente of stad van woonst een kostloos graf te voorzien.

Vraag aan uw begrafenisondernemer wat een concessie kost op de begraafplaats

Wat wel belangrijk is, wanneer een familie geen concessie neemt op de rustplaats van hun dierbare, in Vlaanderen, heeft de stad of gemeente het recht, het graf te verwijderen na een minimum grafrust van tien jaar. Het is dus wel belangrijk, te overwegen al dan niet een concessie te nemen op een graf. Dit kan gaan over een graf in volle grond, grafkelders, urnenkelders of columbaria. Uw begrafenisondernemer is perfect op de hoogte van de concessieprijzen in zijn of haar regio en kunnen u ook meteen vertellen voor hoe lang dat deze concessies geldig zijn.

Begraafplaatsen maken vaak onderscheid tussen concessies en niet-concessies

Een ander punt, wat ook in de verschillende media geschreven werd, en niet altijd klopt bij elke gemeente of stad, is het feit dat wanneer men een geen concessie neemt, en nadien toch een concessie wenst, bijvoorbeeld bij een klassieke begrafenis, men gewoon een concessie kan nemen op dat bepaald graf, op dezelfde plaats en met terugwerkende kracht. Dit klopt niet altijd. Gemeenten en steden maken een duidelijk onderscheid als het gaat over concessies en niet-concessies, en de plaats ervan.

Bij het aangaan van een concessie na een minimum grafrust, kunnen bijkomende kosten de kop op steken

Vaak is het zo, dat wanneer men een concessie wil, na een minimum grafduur van tien jaar, omdat het graf dreigt te verdwijnen, men de stoffelijke resten dient te laten ontgraven en opnieuw te begraven op een locatie waar men concessies verleent. Het is zo, dat een begraafplaats wordt opgedeeld in verschillende delen. Een plaats waar men begraaft met concessie en een plaats zonder concessie. Wil men na tien jaar alsnog een concessie aangaan, kan het zijn dat men voor grote kosten staat, niet alleen voor het ontgraven van het stoffelijk overschot, maar ook voor het openen en sluiten van de grafsteen, wat aanzienlijke kosten met zich kan meebrengen, bovenop de concessieprijs die men moet betalen.

De goedkoopste gemeente qua grafconcessies, van West-Vlaanderen, Vleteren.

 

28/03/2012

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button