NieuwsUitvaart

Griepepidemie brengt drukte in de uitvaartsector

Griepepidemie brengt drukte in de uitvaartsector

De huidige griepepidemie duurt langer en is heviger dan vorig jaar.  Het brengt volgens sommige begrafenisondernemers meer drukte en overlijdens met zich mee.  Ook in de crematoria is het aanzienlijk drukker dit jaar.  Er zijn nog geen concrete cijfers om de vergelijking te maken, maar het lijkt erop dat er een hoger aantal sterfgevallen te merken is.

Nog meer drukte verwacht

De komende weken verwachten begrafenisondernemers nog drukte te hebben, daar de ziekenhuizen nog overvol liggen en zouden de overlijdens nog erger zullen toenemen.  De winter is nu echt in het land. Een staalblauwe hemel, mooi weer met ijskoude temperaturen.

Begrafenisondernemers

Dat de griep zijn tol eist, zien ze ook bij de crematoria en de begrafenisondernemers. Sommigen hebben een kwart meer uitvaarten. “Iedereen staat op stand-by. Mensen beginnen om acht uur ’s ochtends en werken tot acht à negen uur ’s avonds”, zegt de voorzitter van de Belgische begrafenisondernemers Jozef Dexters.

Ondersterfte na oversterfte

Elk jaar vallen er tussen de 500 en de 5.000 doden door griep, de meesten nu wel tijdens de wintermaanden. “Je kan maar een keer sterven. De mensen die overlijden zijn vaak zwakke mensen die anders ook zouden gestorven zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Die periode van oversterfte wordt vaak gevolgd door een periode van ondersterfte.”

 

Bron: eigen redactie en vtm nieuws

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close