BegraafplaatsenNieuws

Grote houten kruisbeeld op de begraafplaats van Oostmalle in ere hersteld

Grote houten kruisbeeld op de begraafplaats van Oostmalle in ere hersteld

Het grote houten kruis op de begraafplaats in Oostmalle is onlangs gerestaureerd door de gemeente Malle. Met toestemming van de familie de Renesse, eigenaars van het grafmonument, heeft de dienst openbare werken herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Het imposante grafmonument, met een hoogte van zes meter, is altijd al een opvallend kenmerk geweest op de begraafplaats van Oostmalle. Hoewel het graf van graaf Thierry de Renesse en zijn vrouw Clara van Gelder zich er bevindt, wordt het monument door dorpsbewoners eerder gezien als een algemeen gedenkteken dan als een privégraf.

Overeenstemming

“Er bestond al langere tijd vraag onder bewoners van Oostmalle om het gebroken kruis te herstellen”, aldus Yannis Leirs (CD&V), schepen voor begraafplaatsen en openbare werken. “Aangezien het grafmonument eigendom is van de familie de Renesse, moest er eerst overeenstemming met hen worden bereikt. Nadat zij akkoord waren gegaan, zijn we in april begonnen met de restauratie.”

De dienst openbare werken heeft vrijwel alle werkzaamheden zelf uitgevoerd. De timmerman heeft een volledig nieuw kruis gemaakt van eikenhout. “Een uitdagende taak gezien de afmetingen; het kruis is maar liefst zes meter hoog”, vertelt Werner Berghmans, teamverantwoordelijke bij de dienst openbare werken. “Ook de arduinen stenen van het grafmonument zijn behandeld en na een grondige reiniging weer teruggeplaatst. Binnenkort zal alles weer in de oorspronkelijke staat worden hersteld.”

Trots

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) is tevreden met het resultaat. “Onze medewerkers hebben veel complimenten ontvangen tijdens en na de werkzaamheden. Ze kunnen trots zijn op hun werk.”

De restauratie van dit monumentale houten kruis op de begraafplaats van Oostmalle illustreert hoe belangrijk het behoud van historisch erfgoed is voor een gemeenschap. Door respect te tonen voor de eigenaars en de geschiedenis, heeft de gemeente Malle ervoor gezorgd dat dit iconische gedenkteken in ere is hersteld, waardoor het nog vele jaren lang een symbool van herinnering en respect zal blijven op deze begraafplaats.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button