Nieuws

Hernieuwbare energie leidt tot 12.000 minder doden in VS

Hernieuwbare energie leidt tot 12.000 minder doden in VS

Door het dalende gebruik van eindige fossiele brandstoffen ten voordele van de hernieuwbare energie heeft meer dan 12.000 mensen gered van een vroegtijdige dood in de VS. Daardoor werd er ook bespaard, tot 220 miljard. Het bedrag overstijgt de overheidssubsidie voor de industrie rond hernieuwbare energie.

De uitstoot van schadelijke stoffen is gedaald door de uitbreiding van wind- en zonne-energie. Dit in de periode van 2007 tot 2015. Volgens een nieuwe studie in het vakblad Nature Energy heeft dat geleid tot 12.700 minder voortijdige overlijdens in de Verenigde Staten.

220 miljard dollar bespaard

Hernieuwbare energie stoot geen polluenten uit die verantwoordelijk kunnen zijn voor ademhalingsstoornissen en hartproblemen.  Dit ligt aan de basis dat minder mensen vroegtijdig komen te overlijden.

De wetenschappers van Lawrence Berkeley National Laboratory berekenden dat de groei van hernieuwbare energie in de VS in de vernoemde periode, een besparing opleverde van 220 miljard dollar die anders zou gespendeerd worden aan de gevolgen van slechte luchtkwaliteit: ziektekosten en afwezigheidsdagen van werknemers.

In dezelfde periode heeft de VS tussen de 50 en 80 miljard dollar aan subsidies uitgegeven aan de sector van wind- en zonne-energie.

‘Zelfs min deze kosten, leidt hernieuwbare energie ertoe dat minder belastinggeld werd uitgegeven’, concludeert de nieuwssite Quartz, die daarmee de kritiek dat hernieuwbare energie massaal veel overheidssubsidies opslokt, wil ontkrachten.

bron: mo.be en eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button