Archief

Het kerkhof van Mechelen wordt graftuin

Het kerkhof van Mechelen wordt graftuin

kerkhof_mechelen_graftuinHet kerkhof van Mechelen wordt graftuin – Mechelen – De begraafplaats van Mechelen gaat een volledige andere look krijgen. Een totale verandering voor de huidige begraafplaats. Het eerste modelperk wordt dit jaar nog aangelegd en de rest van het kerkhof wordt gefaseerd aangelegd. Achter de nieuwe aula zal het eerste perk te bewonderen zijn. Het stadsbestuur van Mechelen heeft een klaar en duidelijke visie over hoe de nieuwe centrale begraafplaats er moet uit zien. Volgens schepen van begraafplaatsen, Rita Janssens, moet het kerkhof ingericht worden als een parktuin met veel groen.

Ook rust en sereniteit spelen een belangrijke rol in dit nieuwe concept. Mechelen ondergaat op vele vlakken een vernieuwing, nu dus ook op de begraafplaats die niet meer koel en grijs zal overkomen. Het volledige kerkhof zal met de tijd worden omgevormd tot graftuin. Toch besef schepen van begraafplaatsen, Rita Janssens dat het een werk van lange adem zal zijn. De grootte van het kerkhof spreekt voor zich. De bedoeling is dat het op een termijn van een paar jaar alles klaar zal zijn.

Kindergraftuin

Naast een volledige nieuwe look komt er zoals vele kerkhoven dezer dagen aanleggen, een kindergraftuin. Deze tuin moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor familieleden die een kind verloren hebben. Zelfs het idee van speeltuintje speelt in het hoofd van de schepen van begraafplaatsen. Op de nieuwe begraafplaats worden er lindebomen geplant langs de dreven doorheen de begraafplaats. Ook komen er vele nieuwe grasperken bij. Elke graftuin wordt omringd door hagen. Het milieu wordt zeker niet uit het oog verloren en zo komen er geen onkruidverdelgers aan te pas. In de plaats daarvan gaat het stadsbestuur het snoeihout van bomen gebruikt om onkruid tegen te gaan. Voor de herinrichting van het kerkhof zullen geen graven worden verplaatst. Wel kan het zijn dat, wanneer een concessie is afgelopen, de ruimte anders wordt ingedeeld. Voor de eerste fase heeft het stadsbestuur zo’n 360.000 euro ingepland.

Share/Bookmark

Overname van tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close