Nalatenschap en testamentVraag en Antwoord

Hoe moet je eenvoudig een erfenis weigeren?

testament-klein-erfenisBij overlijden zijn er activa en passiva, roerend of onroerend goed en schulden.  De erfgenamen hebben daarbij de keuze om ofwel de erfenis te aanvaarden of ze te weigeren, verwerpen.  Men kan de erfenis ook aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving.  Wanneer het duidelijk is dat er meer schulden zijn geld, onroerend goed, kan men als nabestaanden de erfenis weigeren.  

Een notaris kan deze procedure volledig uitvoeren.  Hij of zij kan de nodige documenten doorsturen naar de griffie van de rechtbank.  Als er meer schulden zijn, moet men opletten, als men dan de erfenis aanvaardt, moet men met eigen vermogen instaan voor de schulden van de overledene.  Dit zonder enige beperking.  Wanneer je de erfenis verwerpt betaal je geen successierechten.

Bij voorrecht onder boedelbeschrijving, wordt er eerst een inventaris opgemaakt van alles wat de overledene nalaat om te zien of er niet meer schulden dan activa zijn, om te vermijden dat de erfgenamen moeten opdraaien voor zijn schulden. Het nadeel is wel dat deze procedure soms jaren kan duren.

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close