BasisinformatieNieuws

Hoe schat je de waarde van te erven vastgoed?

Op te erven vastgoed kan men niet zomaar een prijs plakken.  Hierover staat een interessant artikel te lezen in De Tijd.  Op het te erven deel moet men erfbelastingen betalen.  Sinds kort kunt u een kosteloze schatting door de Vlaamse Belastingdienst vragen.

Hoeveel is een appartement, huis of grond waard? Die vraag moeten erfgenamen zo correct mogelijk beantwoorden. Op basis van de geschatte waarde moet immers erfbelasting betaald worden. Wie de waarde te hoog inschat, betaalt te veel belasting, en bij een te laag ingeschatte waarde loopt u het risico op een boete voor tekortschatting (zie kader).

Er zijn geen regels over hoe u de waarde moet bepalen. Het is perfect mogelijk zelf een waarde op het geërfde vastgoed te kleven, die te berekenen met een online tool of raad te vragen aan een vriend met kennis van zaken. Maar dat zal niet noodzakelijk de waarde zijn waarop u erfbelasting betaalt. Als de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) twijfels heeft over de aangegeven waarde, kan hij een controleschatting doen. Ze heeft daarvoor twee jaar de tijd, vanaf de indiening van de aangifte.

Lees het volledige artikel op tijd.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button