Archief

Huisdieren vaker gecremeerd – cremeren huisdieren

Huisdieren vaker gecremeerd – cremeren huisdieren

Huisdieren worden steeds vaker gecremeerd

crematie dierenHuisdieren worden vaker gecremeerd. Er zijn geen dierenbegraafplaatsen in Vlaanderen, toch niet om te begraven, want dat was niet altijd toegelaten. Net daarom kiezen baasjes van huisdieren om hun huisdier te laten cremeren. Men kan de as thuis bewaren in een urne of ashangertje.

In 2012 ging het al om 336 ton, zo meldt De Zondag. In 2010 besliste de Vlaamse regering om dierenbegraafplaatsen toe te laten. Tot dan mocht je een overleden dier enkel – onder strikte voorwaarden – in de tuin begraven, laten cremeren of naar een verzamelplaats brengen, bijvoorbeeld een containerpark. Maar omdat heel wat mensen een dierenbegraafplaats zochten waar ze terecht konden om hun huisdier te herdenken, paste de Vlaamse overheid de wetgeving aan.

Toch zijn er ondertussen nog geen dierenbegraafplaatsen in Vlaanderen. ‘Waarom die mogelijkheid niet wordt benut, is onduidelijk’, zegt Jan Verheyen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Gevolg is dat de dierencrematoria wel fors in de lift zitten. In 2012 waren er in Vlaanderen acht vergunde en erkende dierencrematoria. Daar werd 336 ton aan overleden huisdieren gecremeerd, het dubbele van 2010 en vier keer zoveel als in 2004, zo blijkt uit cijfers van de OVAM.

2/8/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be – bron: standaard.be

Share/Bookmark

Overname van onderwerp, tekst, foto of een gedeelte ervan is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de eigenaar.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button