BegraafplaatsenNieuws

Ieperse begraafplaats ondergaat opknapbeurt

Ieperse begraafplaats ondergaat opknapbeurt

De Ieperse begraafplaats die gelegen is aan de Zonnebeekseweg zal een opknapbeurt ondergaan. Deze opknapbeurt renovatie- en vernieuwingswerken. Zoals op vele begraafplaatsen in Vlaanderen, zullen deze werken ook in fases gebeuren. De werken zijn gestart op 17 augustus.

“De werken kaderen binnen de visie waarbij efficiënt ruimtegebruik, duurzaam groenbeheer en gemengd parkgebruik centraal staan”, zegt schepen Ives Goudeseune (sp.a) in Het Laatste Nieuws. “In het najaar van 2018 kregen alle graven op de perken 1 tot en met 11 met een verlopen concessie of verwaarloosde graven een melding aangeplakt. Deze aanplakking moet wettelijk minimum 1 jaar voor de werken aan het graf geplaatst te worden. Daarna ontruimden we de graven en kelders waarvan de nabestaanden de concessie niet verlengden.”

Daarnaast gaat het stadsbestuur van Ieper bekijken of er waardevol funerair erfgoed op de begraafplaats staat.  Het waardevol funerair erfgoed zou dan eventueel in aanmerking kunnen komen voor een systeem van hergebruik dat al gebeurt in Antwerpen en Gent.  Het hergebruiken van bijvoorbeeld grafkelders, houdt in dat de nieuwe concessiehouders instaan voor het onderhoud van het erfgoed.

Bijenvriendelijke planten

”De zones die vrijkomen door het verwijderen van graven, worden ingezaaid of beplant met bijenvriendelijke planten en struiken”, aldus de schepen. “Er zullen ook bomen aangeplant worden en er komen zitbanken op meerdere plaatsen. Aansluitend gebeurt de heraanleg van het kasseipad en de omvorming van de meeste steenslagpaden tot groene paden, zoals we kennen op de begraafplaatsen Zuidschote, Zillebeke, Vlamertinge, Sint-Jan, Hollebeke en Brielen.”

Citaten: HLN.be en eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button