BasisinformatieNieuwsUitvaartVraag en Antwoord

Is een testament altijd een verklaring voor de eigen uitvaartwens?

Wat als ik mijn uitvaartwensen wil vastleggen, moet dat per testament?

Is een testament altijd een verklaring voor de eigen uitvaartwens?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: een testament is niet altijd een verklaring van de eigen uitvaartwens.  Integendeel, testamenten worden veelal pas geopend na de begrafenis.  Bij de aangifte van een overlijden moet de keuze voor begraven of cremeren en de lijkbestemming doorgegeven worden aan de gemeente.  De akte van overlijden wordt pas bij de aangifte afgeleverd en die heb je nodig om een testament te openen.

Wat kan je dan best doen om 100% zeker te zijn dat mijn uitvaartwensen gerespecteerd worden?

Ga bij je begrafenisondernemer langs.  Hij of zij weten exact wat te doen om uw uitvaartwensen te registreren.  Het kan zelfs geregistreerd worden bij de gemeente, maar dat moet je zelf doen, dat kan de uitvaartondernemer niet in jouw naam doen.

De verklaring bij de gemeente kan bijdragen tot het waterdicht maken van de eigen uitvaartwens, want in die verklaring wordt opgenomen wat jij wil.  Begraven of cremeren, uw begrafenisondernemer en/of contractnummer alsook de wens van lijkbezorging. Uw begrafenisondernemer gaat uw wensen registreren, bijhouden en dan kan je aan je nabestaanden meedelen dat uw wensen bij een bepaalde begrafenisondernemer geregistreerd zijn.

Een testament is veelal een verklaring van wat er met uw bezittingen dient te gebeuren

Een testament is veelal een verklaring wat er met uw bezittingen dient te gebeuren.  Want in praktijk wordt een testament pas geopend na de begrafenis.  Men kan zonder akte van overlijden niet zomaar een testament inkijken. En die akte wordt pas afgeleverd wanneer een begrafenis gepland is, omdat de overheid moet weten wat er met een lichaam moet gebeuren.  De keuzes qua afscheid nemen, moeten dus vooraf aan het openen van een testament worden doorgegeven aan de gemeente van overlijden, bij de aangifte van overlijden.

Wat kunnen uw laatste wensen zijn?

Laatste wensen gaan het meest over begraven of cremeren, de asbestemming of lijkbestemming en de plechtigheid die al dan niet burgerlijk of met een geloofsovertuiging mag worden ingevuld.  Maar er zijn ook mensen die veel verder gaan dan dat.  Mensen die bijvoorbeeld de muziek al gekozen hebben, eigen teksten geschreven hebben, de eigen rouwbrief hebben opgesteld en foto’s uitgezocht hebben.  Vandaag is veel mogelijk.  Als het gaat om uitvaartwensen is er maar één plek waar je moet zijn: uw gediplomeerde begrafenisondernemer.

Een begrafenisondernemer vertelt u wat er mogelijk is.  Wat niet kan of niet mag en welke de nieuwe trends zijn.  Het kan zelfs zo ver gaan, dat er al bloemen gekozen worden of uitvaartlocaties.  De koffietafel of keuze van urne of kist.  Uitvaarten worden vandaag heel uitgebreid opgesteld en gepland.

Daarom is een échte begrafenisondernemer met jarenlange ervaring, de persoon om al je vragen aan te stellen.   Zonder tussenpersonen of externe bedrijven die je met uw uitvaartwensen willen helpen, want zij vragen ook geld en zo heb je de kans dat je slecht geïnformeerd bent.

Een gediplomeerde begrafenisondernemer rechtstreeks aanspreken is hierbij een must.  Een diploma en jarenlange vakervaring is belangrijk, want er zijn personen die de uitvaartmarkt op één of andere manier betreden zonder daarbij de juiste vakervaring te kunnen voorleggen.  Daarom is het kiezen van een ervaren begrafenisondernemer heel belangrijk.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button