BegraafplaatsenFunerair ErfgoedNieuws

Kan een grafkelder hergebruikt worden?

Vooral grote steden willen funerair erfgoed op die manier behouden

Het gebeurt vaak dat mooi funerair erfgoed bij een ontgraving en onteigening van een concessie, wordt afgebroken en weggehaald.  Stoffelijke resten worden herbegraven in een algemeen graf en grafkelders met mooie funeraire geschiedenis verdwijnen op die manier.

Grote steden willen de rijke funeraire geschiedenis behouden

Maar grote steden hebben hierop iets gevonden.  Het hergebruiken van grafkelders.  Voor oude grafkelders waarop de concessie verlopen is en de lichamen verwijderd werden.  De concessie zijn veelal oudere concessies waarvan het eeuwige graf werd omgezet naar 50 jaar en op die manier ook niet meer verlengd werden omdat er eventueel geen familie meer is.

Een stad die mooie funerair erfgoed bevat en het hergebruik aanbiedt, kan worden gecontacteerd.  Bevoegde diensten kunnen met familie of geïnteresseerden naar de grafkelders toe gaan en bekijken welke men mooi vindt.  Dit kan bij leven of wanneer er iemand overlijdt, een kijkje nemen met de diensten voor de uitvaart plaatsvindt.

Kosten kunnen hoger zijn dan een normaal graf, maar het is wel de moeite waard

De kosten voor het onderhoud vallen open voor zij die de grafkelder in concessie nemen.  Kosten kunnen hoog oplopen maar men krijgt er voor één of meerdere personen een mooie rustplaats voor.  Elke stad of gemeente heeft een eigen lijst met prijzen en onderhoudskosten.

Op die manier adopteert men als het ware een grafkelder die al een rijke funeraire geschiedenis achter de rug heeft.  Een grafkelder is niet enkel in bruikleen te nemen voor een kist, maar dat kan ook met een urne.  Dit laat de Vlaamse wetgeving toe.  Kisten zowel als urnen kunnen worden bijgezet in de kelder naar keuze.

Het is wel zo dat men moet rekening houden met de algemene regels op begraafplaatsen alwaar de begraafplaats gelegen is.  Iemand die in Antwerpen woont en op een andere gemeente of stad begraven wil worden, zal moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden of er kan een speciale belasting (lees inkom taksen) worden opgelegd.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button