BegraafplaatsenNieuws

Kerkhof van Brasschaat Rustoord krijgt begraafbos voor milieuvriendelijke urnen

Naast begraafplaats Rustoord in de wijk (Lage Kaart) Kaart is bosbegraafplaats klaargemaakt. Deze zal op 1 juli in gebruik worden genoemn. De nabestaanden kunnen er hun overleden dierbaren in milieuvriendelijke en afbreekbare urnen een laatste rustplaats geven.

Op dit ogenblik bestaat dit systeem al in Antwerpen, Lanaken, Sint-Niklaas en vele andere gemeenten.  Aan de ingang van het begraafbos is er een plek ingericht met afgezaagde boomstammen.  Achter deze plek kunnen dan de biologisch afbreekbare urnen begraven worden.

Schepen voor Openbare Werken Goele Fonteyn: “Het is uiteraard niet de bedoeling dat de mensen dit zelf doen. De begrafenisondernemers zijn op de hoogte van deze nieuwe vorm van begraven. Zij werken met coördinaten om een plek te bepalen. Er is geen grafaanduiding wat inhoudt dat er geen naamplaatje of iets dergelijks bij de laatste rustplaatsen geplaatst worden”.

Iedere Brasschatenaar kan hier gratis een plekje krijgen.  Wie buiten Brasschaat woont en hier een plaatsje wil, wordt volgens het reglement een bijdrage gevraagd. De nabestaanden kunnen de bijzetting bijwonen in het urnenbos.  Het is echter wel onomkeerbaar als men een urne hier begraaft, eens de urne er begraven is is het wegnemen of verplaatsen ervan op een later moment, niet mogelijk.

Fonteyn: “Wie wil kan op de boomstammen vooraan een bepaalde vorm van herdenking plaatsen. Er is geen termijn van toepassing en de begraving is uiteraard onomkeerbaar. De begraving in het bos is anoniem en de locatie is niet zichtbaar”.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button