BegraafplaatsenNieuws

Leuven neemt klimaatverandering serieus en investeert in groenbeheer

Leuven, een stad die bekend staat om zijn groene karakter, neemt het beschermen van het groen in de stad serieus. Met de toenemende hitte en droogte als gevolg van klimaatverandering hebben bomen en planten het zwaar te verduren. Zelfs op de Stadsbegraafplaats zijn veel bomen in slechte staat door watertekort, zonnebrand en een verzwakte bodem door jarenlang gebruik van pesticiden.

Uitdaging

Om deze uitdaging aan te pakken, heeft de stad in 2021 een plantenlaboratorium opgezet op de Stadsbegraafplaats. Hier worden verschillende soorten bomen en struiken getest die mogelijk beter bestand zijn tegen hittegolven en droge periodes.

In de afgelopen twee jaar zijn bijna 70 boom- en struiksoorten geëvalueerd op hun vermogen om warmte en droogte te weerstaan. Naast inheemse soorten zijn er ook zuiderse soorten aangeplant, zoals vijgenbomen en Albizia. Daarnaast zijn alternatieve planttechnieken onderzocht om de weerbaarheid van de beplanting te vergroten.

Veelbelovende resultaten

De resultaten van het experiment zijn veelbelovend. Van de 69 geplante soorten deden er maar liefst 44 het goed tot zeer goed. Voorbeelden hiervan zijn Geelhout, Pecanoot, Montpellier Esdoorn, Netelboom, Olijfwilg, Ratelpopulier en Meelbes. Twintig soorten vertoonden neutrale resultaten en worden verder opgevolgd, terwijl vijf soorten teleurstellende resultaten gaven.

Interessant genoeg deden sommige soorten die bekend staan om hun droogte- en hittebestendigheid het niet zo goed. Dit laat zien dat werken met levende organismen vol verrassingen zit. Naast de boomsoorten zelf zijn er ook andere factoren die invloed hebben op hun overlevingskansen, zoals bodemtype, mineralen en zuurgraad.

Alternatieve planttechnieken

Het plantenlaboratorium heeft ook gekeken naar alternatieve planttechnieken. Het gebruik van mulch, bestaande uit organisch materiaal afkomstig van de begraafplaats zelf, bleek bijzonder effectief. Het verbeterde de afvalverwerking, verminderde arbeidsinspanning en bevorderde het bodemleven. Ook het beschut planten van nieuwe bomen tussen tijdelijke beplanting bleek succesvol.

Het onderzoek in het plantenlaboratorium laat zien dat werken met niet-inheemse boomsoorten geen eenvoudige taak is en slechts een beperkte biodiversiteit oplevert. Het is dus belangrijk om goed na te denken over welke boomsoorten geschikt zijn voor stedelijke gebieden. Daarnaast speelt de manier van aanplanten ook een rol in het succes van de beplanting.

Drogere toekomst

De lessen die worden geleerd in het plantenlaboratorium op de Stadsbegraafplaats worden meegenomen naar het beheer van andere bomen in de stad. Leuven wil bewuste keuzes maken en experimenteren met verschillende boomsoorten om zich voor te bereiden op een warmere en drogere toekomst. De stad deelt ook graag haar expertise met andere steden die dezelfde uitdagingen het hoofd willen bieden.

Dus, of je nu een bezoek brengt aan de Stadsbegraafplaats of je eigen privétuin wilt vergroenen, de lessen uit het plantenlaboratorium in Leuven kunnen van waarde zijn. Het experimenteren en leren voor de toekomst is waar Leuven voor staat, en dit geldt niet alleen voor de stad zelf, maar ook voor alle Leuvenaars en andere steden die zich willen klaarmaken voor een warmere en drogere wereld.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button