Internationaal vervoerNieuwsVraag en Antwoord

Mag ik een overledene zelf naar het buitenland vervoeren?

uitvaart-kistEen overledene kan men niet zomaar naar het buitenland vervoeren.  Men moet immers rekening houden met de plaatselijke gebruiken en regels die zijn opgemaakt voor het vervoeren van een overledene.  Dat begint al in België bij de verplichting tot vervoer van een overledene door middel van een lijkwagen of een daartoe geschikt vervoersmiddel.  

Zelf je auto gebruiken om een overledene te vervoeren is daarom niet mogelijk.  Daarenboven zijn er internationale verdragen die bepaalde regels opleggen voor het vervoeren van een stoffelijk overschot.  Afhankelijk naar welk land de overledene zal gebracht worden, is er een verdrag van toepassing.

Wil je bijvoorbeeld naar Spanje of Italië afreizen, dan zijn er specifieke regels.  Zo kunnen er regels opgemaakt worden dat een overledene in een zinken binnenkist moeten worden gelegd, na toepassing van thanatopraxie:

Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart. De naam is afgeleid van de Griekse woorden voor de dood, θάνᾶτος (thanatos) en voor handeling, πρᾶξις (praxis). In tegenstelling tot bij balseming, is het dus niet de bedoeling om het lichaam langdurig te conserveren.

Bij thanatopraxie wordt het bloed uit de aderen voor een groot deel vervangen door een conserverend middel. In vorige eeuwen werden hiervoor conserverende stoffen gebruikt op basis van metaalzouten of arseen, maar die waren erg giftig en weinig effectief. Momenteel wordt uitsluitend formaline gebruikt.

Het verzegelen en afsluiten van een kist, met zinken binnenkist, zijn ook stappen waarmee men rekening moet houden.  Elke grens overgang, moet men zich afvragen of er specifieke regels van toepassing kunnen zijn in het specifiek land alwaar men wil binnen rijden.

Daarom is het ten zeerste aan te raden dat men een begrafenisondernemer contacteert om deze diensten voor u te verzorgen.  Een begrafenisondernemer heeft connecties tot in het buitenland, om een overledene op een goede en verzorgde manier van punt a naar punt b over te brengen.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button