Nieuws

Nederlands onderzoek: Resomeren veilig alternatief voor begraven of cremeren

Nederlands onderzoek: Resomeren veilig alternatief voor begraven of cremeren

Het onderzoeksinstituut TNO in Nederland heeft resomeren als een veilig alternatief voor begraven of cremeren beoordeeld. Het onderzoek is in opdracht van uitvaarorganisatie Yarden uitgevoerd.

Bij resomeren worden stoffelijke resten onder druk en met behulp van een alkalische vloeistof opgelost in heet water. De beenderen worden zo teer dat ze gemakkelijk te vermalen zijn. Het proces duurt ongeveer drie uur.

Uit een eerder onderzoek van TNO bleek al dat resomeren duurzamer, ruimtebesparender en waarschijnlijk voordeliger is dan begraven of cremeren.

Resomeren is verboden in Nederland. Yarden vraagt naar aanleiding van het recente rapport opnieuw aan het kabinet om te kijken naar een wetswijziging.

Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging waarbij het lichaam in een alkalische vloeistof tot zijn basiselementen wordt afgebroken. In het rapport staat dat deze nieuwste methode van lijkbezorging kan voldoen aan de Nederlandse eisen voor arbeids- en omgevingsveiligheid.

Dit hoeft daardoor geen belemmering te vormen voor het wettelijk toestaan van deze methode. Ook aan milieu-eisen kan worden voldaan.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button