BegraafplaatsenNieuws

Nieuwe strooiweide voor het Antwerpse Schoonselhof (Video)

Nieuwe strooiweide voor het Antwerpse Schoonselhof (Video)

Op de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen is een nieuwe strooiweide ingehuldigd. Het gaat om een groot stuk grond van zo’n 21.000 vierkante meter. “Er was nood aan die infrastructuur, nu 80 procent van de Antwerpenaren voor crematie kiest”, zegt schepen voor Patrimonium Fons Duchateau (N-VA).

Asbestemmingsgebied

Het nieuwe asbestemmingsgebied is de grootste ruimtelijke ingreep op het Schoonselhof sinds het domein een parkbegraafplaats werd. Op de uitgestrekte en licht glooiende strooiweiden staan afdaken en zitbanken. Een terracotta-muur biedt de mogelijkheid om na een asverspreiding een naamplaatje van de overledene te plaatsen.

Opgenomen in de natuur

“Het is een mooie plek geworden waar je rust kan vinden”, vindt Johan Dexters, begrafenisondernemer in Antwerpen en voorzitter van de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers van België. “De strooiweide is opgenomen in de natuur, waardoor je er soms fazanten over kan zien lopen. Dat is de kringloop van het leven en die vind je niet terug op andere begraafplaatsen.”

Het nieuwe asbestemmingsgebied ligt vlakbij het crematoriumgebouw in Wilrijk.  Dit geeft de mogelijkheid om plechtigheden, koffietafels en asbestemmingen kort bij elkaar te organiseren.  Men hoeft als familie niet meer extra in de wagen te stappen om naar een begraafplaats te rijden, indien men de plechtigheid en koffietafel, in het crematorium organiseert.  De vorige strooiweiden van het Schoonselhof, dateren nog van de jaren 80 en worden nu te klein, omdat veel mensen voor crematie met asverstrooiing kiezen.

Bron: VRT, ATV en eigen redactie – Foto: ©CB – Uitvaartvlaanderen.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button