Nieuws

Onbegrijpelijk vandalisme op de begraafplaats van Laken

Onbegrijpelijk vandalisme op de begraafplaats van Laken

De grafgalerijen van Laken zijn nog maar net volledig gerestaureerd of een van de pronkstukken is al zwaar gevandaliseerd. Het beeld van Dame Fortuna met kind onderging een dubbele onthoofding. “Onbegrijpelijk dat men tot zoiets in staat is”, zegt de secretaris van de vzw die het beeld de afgelopen drie jaar restaureerde. “Dit kan enkel een kunstroof zijn.”

Historische monumenten

Het ‘Père Lachaise’ van Brussel’ wordt het kerkhof van Laken wel eens genoemd. Het staat, net als de bekende begraafplaats in Parijs, vol waardevolle historische beelden en monumenten.  Afgelopen weekend hebben onbekenden twee hoofden van een 19e-eeuws marmeren beeld met een slijpschijf afgezaagd. Het beeld dateert van 1831 en beeldt Dame Fortuna uit die een aalmoes geeft aan een blind weeskind. Zowel het hoofd van Dame Fortuna als dat van het kind zijn vakkundig afgezaagd.

“Vermoedelijk is dat met een slijpschijf gebeurd want het beeld is van marmer en de afsnijvlakken zijn vrij mooi en vlak. De dieven zijn dus met het nodige materiaal op het kerkhof geraakt en hebben de tijd genomen om de hoofden er netjes af te slijpen. Men kan die hoofden dan op een voetje zetten en verkopen als een antiquiteit op één of andere malafide kunstmarkt. Het gaat duidelijk om een kunstroof”, zegt Tom Verhofstadt van de vzw Epitaaf. Die vzw zet zich in voor funerair erfgoed.

Vermoedelijk zaterdag gebeurd

“Vermoedelijk is de diefstal zaterdag gebeurd. Het beeld staat in de ondergrondse grafgalerijen van Laken die vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Het staat aan de ingang daar, het is één van de eye catchers”, aldus nog Verhofstadt.

De begraafplaats van Laken heeft wel vaker last van vandalisme en diefstallen, maar dit heeft Verhofstadt nog niet vaak gezien. “Er zijn dikwijls kleinere diefstallen, en er worden ook af en toe bronzen beelden gestolen. Maar een marmeren beeld dat op zo’n drastische manier wordt ontvreemd, dat heb ik nog niet meegemaakt.”

De beheerders van het ­kerkhof brachten de politie op de hoogte van de roof. De stad Brussel wil dan weer extra camera’s plaatsen op de begraafplaats en aan de grafgalerijen. “Ik heb al meerdere keren in het college gevraagd om de beveiliging van de begraafplaats op te schroeven”, zegt schepen van Patrimo­nium, Geoffroy Coomans de Brachène (MR). “Maar daar moeten dan wel eerst de middelen voor vrijgemaakt worden.”

bron: VRT Nieuws – eigen redactie – foto: vzw epitaaf/Tom Verhofstadt

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button