NieuwsOnderhoud grafzerkUitvaartVraag en Antwoord

Onderhoud van grafzerken, columbariumplaten of urnenkelderplaten

grafzerkAllerheiligen is in aantocht.  Dan vragen mensen zich soms af hoe men best een grafzerk, columbariumplaat of urnenveldplaat, proper maakt.  Eigenlijk is dat heel simpel. Teveel poespas en chemische producten zijn veelal niet aan te raden.  Natuurproducten kan men best met natuurproducten proper maken.

Natuursteen, graniet, kan men veelal het best proper maken met water.  Heel simpel overvloedig overgieten met water en vervolgens een microvezel doekje om al het vuil eraf te vegen.

Er zijn ook mensen die voor grote en dubbele grafzerken, een klein aftrekkertje gebruiken om al het resterende water te verwijderen.  Dit doet de grafsteen ook sneller drogen.

Gegraveerde letters en cijfers in een grafzerk worden soms groen.  Om dit aan te pakken, kan men best een fijn borsteltje nemen en dit voorzichtig uitborstelen.  Dit eveneens met water.  Na het uitborstelen kan men het afspoelen met water.  Nooit een droge borstel gebruiken.

Het gebruik van chemische producten wordt afgeraden.  Bepaalde natuurstenen kan men niet met water alleen proper krijgen.  Daarvoor kan men best een specialist raadplegen.  De meeste blinkende grafstenen zijn met water proper te krijgen.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button