BegraafplaatsenNieuws

Oostende gaat een ecologische urnentuin inrichten

Oostende gaat een ecologische urnentuin inrichten

Tuin voor biologisch afbreekbare urnen op begraafplaats: “Milieuvriendelijke manier om dierbaren een laatste rustplek te geven” vertelt schepen van Burgerzaken en Toegankelijkheid Hina Bhatti in verschillende media.

Steeds meer steden en gemeenten investeren in een urnenbos of urnentuin.  Een plek waar men biologisch afbreekbare urnen kan begraven.  Hierdoor wordt de as volledig door de natuur opgenomen.  In Oostende gaat het om een urnentuin op de begraafplaats in de Stuiverstraat.  Daarmee volgt de stad Oostende vele andere gemeenten die deze optie al geïntroduceerd hebben.

De tuin in Oostende zal geen kenmerken hebben zoals naamplaatjes of herdenkingsstenen.  Er wordt wel via gps-coördinaten bijgehouden waar een overledene zijn laatste rustplaats vond.

“Een urnentuin is een nieuwe en milieuvriendelijke manier om dierbaren een laatste rustplaats te geven. Op de begraafplaats wordt een rustgevende en groene omgeving aangelegd, waar biologisch afbreekbare urnen begraven kunnen worden. Het proces wordt op deze manier overgelaten aan de natuur”, vertelt schepen van Burgerzaken en Toegankelijkheid Hina Bhatti.

Eén met de natuur

De urnentuin van de stad Oostende zal de vorm krijgen van een veld met aangelegde paden.  Wanneer een urne begraven is, is het de bedoeling dat de urnentuin en de natuur één worden.  Er komen daarom geen aanplantingen.  Nabestaanden mogen wel bloemen neerleggen op de daartoe voorziene gemeenschappelijke plekken.

Bron: eigen redactie, hln.be, nieuwsblad.be – Foto: CB

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button