Nieuws

Op zes jaar tijd dubbel zoveel euthanasiegevallen

handenOp zes jaar tijd zijn de aantal euthanasiegevallen verdubbeld.  Dit zijn de cijfers voor Vlaanderen.  Tot 4,6 procent van alle overlijdens in Vlaanderen, was een euthanasie.  Dat staat in een studie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UG).  Dit meldt Het Nieuwsblad.

In 2007 was 2 procent van de overlijdens in Vlaanderen een euthanasiegeval. Dat percentage is sindsdien meer dan verdubbeld, tot 4,6 procent in 2013. Dat betekent dat 1 op de 20 doden het gevolg is van euthanasie.

De studie toont aan dat de stijging aan twee punten kan liggen.  Het eerste punt is het aantal aanvragen en de sociale aanvaarding van euthanasie in Vlaanderen.  Ten tweede zijn er steeds meer artsen die een euthanasie goedkeuren of ervoor openstaan om het goed te keuren.

Het aantal verzoeken is gestegen van 3,5 tot 6 procent. In 2013 werden drie op de vier verzoeken ingewilligd, waar dat in 2007 nog de helft was. Euthanasie komt het meest voor mensen die aan kanker lijden, hoogopgeleiden en mensen tussen 65 en 79 jaar. Toch laat de stijging zich eveneens voelen in andere leeftijdsgroepen en bij patiënten met andere aandoeningen.

 

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button