CrematieCrematoriaCrematoriumCultuurKerkelijke uitvaartNieuws

De orthodoxe kerk in Griekenland weigert kerkelijke uitvaart bij crematie

De orthodoxe kerk in Griekenland heeft haar gelovigen er via een brochure op aangewezen dat zij bij crematie na hun overlijden niet hoeven te rekenen op een kerkelijke uitvaart.

De Heilige Synode legt in de vier pagina’s tellende brochure uit dat crematie niet in overeenstemming is met de orthodoxe principes, tradities en gebruiken. Sterker, het ‘wijkt niet veel af van het recyclen van afval’, vinden de kerkelijke leiders, want de overledene ‘wordt verbrand in een oven’ en de botten worden daarna ‘vermalen in een machine’.

Hoewel de kerkleiding zegt niemand te willen verplichten tot het volgen van deze tradities, houdt zij zich wel het recht voor om een kerkelijke uitvaart te weigeren. Crematie is in Griekenland sinds dertien jaar toegestaan, maar het eerste crematorium werd pas afgelopen oktober geopend – op een industrieterrein op 80 kilometer van de hoofdstad Athene.

Grieken die de afgelopen decennia gecremeerd wilden worden weken over het algemeen uit naar het buurland Bulgarije of naar Roemenië, waar crematie al wel was toegestaan.

bron: nd.nl – Facebook.com

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button