Archief

Overheidsdocumenten zelf afdrukken en rechtsgeldig

Overheidsdocumenten zelf afdrukken, rechtsgeldig

Overheidsdocumenten, zelf kunnen afdrukken en toch rechtsgeldig

overheidsdocumenten zelf afdrukken rechtsgeldigDe overheidsdocumenten, die men zelf kan afdrukken in de toekomst, zullen rechtsgeldig zijn. In de toekomst zal dit mogelijk gemaakt worden. Iedereen kent het fenomeen, je hebt officiƫle overheidsdocumenten nodig en moet daarvoor naar je gemeentehuis of stadhuis. Daar moet je lang aanschuiven om je document met een echte handtekening, af te halen.

De Kamer keurde zopas een wetsvoorstel goed

Een uittreksel van het strafregisteren of een geboortebewijs, typische documenten die de gemeente of de stad aflevert. Deze zouden in de toekomst snel en gemakkelijk kunnen worden verstuurd via e-mai. De Kamer keurde zopas unaniem een wetsvoorstel van Bart Somers (Open Vld) goed, die deze verandering mogelijk moet maken.

Zou deze zet echter ook veranderingen kunnen brengen voor de begrafenissector? Voorlopig wordt er niet over documenten gesproken, die te maken hebben met een overlijden. Het elektronisch aangeven van een overlijden en het bemachtigen van de nodige documenten via e-mail zou voor de uitvaartsector een grote stap in de goede richting zijn. De vraag is enkel, hoe zou men de ondertekening van de akte van overlijden verwerken?

Een E-loket voor begrafenisondernemers zou een goede oplossing zijn

Enkele steden en gemeenten zijn al een tijd bezig met een E-loket. Het zou voor de begrafenissector een goede zaak zijn, wanneer de begrafenisondernemer niet om de haverklap over en weer moet rijden naar verschillende gemeentehuizen om de aangifte van overlijden in orde te brengen. Snel en gemakkelijk de nodige documenten doorsturen die benodigd zijn voor de aangifte en na verwerking (na 24 uur bij crematie) door de ambtenaar van de burgerlijke stand, de uittreksels en toelatingen kunnen afdrukken. Het behoort misschien tot de toekomst.

Voor de begrafenisondernemer zou dit sneller werken betekenen. Men hoeft niet meer de deur uit voor de aangifte, enkel de benodigde documenten afdrukken, die dan rechtsgeldig zijn, en men kan aan het werk.

Share/Bookmark

Ā©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button