Archief

Jef Nys (82) overleden aan kanker

Jef Nys (82) overleden aan kanker

jef

Op zijn zestiende ging Jef Nys les volgen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. De jonge Jef Nys bleek een natuurtalent. Toen het satirische weekblad ’t Pallieterke Jef Nys als winnaar van een wedstrijd uitriep, ging zijn carrière als karikaturist, cartoonist en stripauteur definitief van start.

Zijn zoon, Jommeke, stelde hij op 30 oktober 1955 aan de wereld voor in ‘Kerkelijk Leven'(ons Parochieblad) als “Het Wekelijks Avontuur van Jommeke”.

Al vlug verschenen ‘Jommekes Album nr. 1, nr. 2 en nr. 3′.

Het eerste lange verhaal (later werd dit album nummer 1) verscheen vanaf november 1958 in de krant Het Volk en in ’t Kapoentje. In die periode tekent Jef Nys ook nog enkele andere ernstige en realistische verhalen. Naast Jommeke heeft Jef Nys nog andere figuren gecreëerd. Zo maakte hij in 1954 de strip De lotgevallen van Amedeus en Seppeke voor Het Handelsblad. In 1955 eindigde het stripleven van Amedeus en Seppeke en maakte het plaats voor Jommeke. Tussen 1962 en 1967 liep gedurende 11 albums de kinderreeks Met Langteen en Schommelbuik voorwaarts naast de op dat moment aan populariteit winnende Jommekesreeks. Vanaf september 2002 werd deze reeks heruitgegeven.

Eind jaren zestig was er even een zijsprongetje naar de film. Jef Nys verfilmde zelf een van zijn verhalen: De schat van de zeerover , waarin vooral familieleden meespeelden.

Intussen is ook bekend geworden dat Jommeke niet zal sterven wanneer Jef Nys hem niet meer kan tekenen. Zolang de Vlaamse jeugd deze stripheld blijkt nodig te hebben zal hij paraat staan. In het testament van Jef Nys is immers vastgelegd dat Jommeke, onder de strikte regels van ‘geen geweld, geen wapens, geen seks, geen drugs…’, blijvend getekend mag worden door een aantal medewerkers (opvolgers).

Jef Nys overleed op 20 oktober 2009 aan kanker, hij werd 82 jaar.

Begrafenis

De begrafenis van de geestelijke vader van stripfiguur Jommeke vindt morgen plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Jef Nys werd geboren in Berchem en bracht het grootste deel van zijn leven door in Wilrijk.

Op het ereperk van het Schoonselhof liggen tal van bekende Antwerpenaren, onder anderen Peter Benoit, Hendrik Conscience, Willem Elsschot, Ferre Grignard, Herman De Coninck en Paul Van Ostaijen.

bron: wikipedia en uitvaartvlaanderen.be

Share/Bookmark

©Uitvaartvlaanderen.be

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button