Nieuws

Pastoor beledigde overledenen op hun eigen begrafenis

Pastoor beledigde overledenen op hun eigen begrafenis

De Brugse bisschop heeft de pastoor van Zwevezele “verwijderd” uit zijn functie. Dit is een bijzondere en uitzonderlijke maatregel. Een uitzonderlijke maatregel. Omdat hij nogal flamboyant is en ongewone dingen doet, zoals ­preken in het West-Vlaams of een mis in het botsautokraam, meent de pastoor zelf. Omdat hij werkelijk met alles en iedereen rond zich in de clinch lag, is in Zwevezele en omstreken te horen.

De priester vertelt in media dat zijn parochie enorm gegroeid is sinds hij sinds enkele jaren de parochie overnam van zijn voorganger. Bij het bisdom valt iets anders te horen. Ze beseffen daar ten volle dat dit een “uitzonderlijke maatregel” is, zegt woordvoerder Inge Cordemans, en ze hebben die “weloverwogen” genomen. “Er zijn in de afgelopen zes jaar heel wat klachten gekomen over de priester en hij zorgt voor heel wat conflicten.” Niemand die publiek een boekje wil opendoen over de priester, maar rondvraag in Zwevezele leert dat de pastoor met wel erg veel mensen en organisaties overhoop ligt.

Beledigingen op begrafenissen

“Ja, hij is populair bij een deel van de parochianen, maar een andere groep moet hem helemaal niet. Omdat hij kwetsende dingen zei over overledenen op hun begrafenis, en nabestaanden daardoor gechoqueerd waren. Omdat dat tot hoogoplopende ruzies leidde waarbij de pastoor dan de politie riep. Hij ligt overhoop met priesters van naburige parochies en een deel van zijn eigen mensen. Er is frictie met jeugdbewegingen en scholen omdat hij overal een vinger in de pap wil. Hij polariseert en staat te graag zelf in de schijnwerpers.”

Najaar 2015 liep er een petitie tegen Brutin omdat hij uit eigen beweging ging getuigen voor een moeder die haar dochtertje van vijf doodde. Feit is dat het dossier rond Brutin bij het bisdom al vijf jaar bestaat. “Maar dat dossier is flinterdun, letterlijk en figuurlijk”, zegt kerkjurist Kurt Martens, die de pastoor bijstaat. “Ik voorspel: de parochianen in Zwevezele zullen hiertegen in opstand komen.”

Bron en citaten: nieuwsblad.be

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button