NieuwsUitvaart

Persbericht: PONTES gaat van start met nieuwe expo-cyclus

20160726 - expo cyclus 2Crematie en cultuur lijkt op het eerste zicht niet erg samen te gaan. Toch heeft de intergemeentelijke vereniging PONTES, aandacht voor cultuur en neemt het regelmatig initiatieven rond kunst en cultuur.

In maart 2016 organiseerde Pontes een groots cultuurevenement voor klanten, buren en geïnteresseerden. Vanaf 1 augustus 2016 is het de beurt aan de beeldende kunsten en worden de wachtzalen van het crematorium in Antwerpen gebruikt als tentoonstellingsruimte voor kunstenaars van allerlei pluimage, in PONTES/IVCA- traditie.

Petra Bijnens uit Zonhoven en Claire Lijnen uit Heusden – Zolder starten de cyclus. Beide schilders stellen hun werk in bruikleen ter beschikking aan het crematorium gedurende de expo.

De schilderwerken van Petra Bijnens zijn geabstraheerde mixed media composities, waarbij de kleur blauw steeds de hoofdrol heeft. Collages van teksten en figuren worden neergezet op een ondergrond en overschilderd met verschillende lagen verf van het diepste blauw tot fel groen en rood.

De schilderijen van Claire Lijnen zijn een weerspiegeling van haar innerlijke “ik”, meestal emotioneel en vanuit het hart. De figuratieve personages vormen een fantasiewereldje vol met expressieve kleuren. Bij de eindafwerking hoort meestal een stukje tekst of een persoonlijk gedicht.

20160726 - expo cyclusDeze zijn zo in het diepst van het schilderij verwerkt dat ze voor de toeschouwer onleesbaar zijn, maar steeds prikkelen en de toeschouwer om aandacht vragen.

Claire heeft een oogziekte Retinitis Pigmentosa waardoor ze tunnelzicht heeft en zich geen volledig beeld kan vormen van haar werk. Hierdoor is ze genoodzaakt om alles minuscuul uit te werken, waardoor het eindresultaat ook voor haar een stukje mysterie blijft.

De schilderijen zijn te bezichtigen in de wachtzalen van het crematorium in Antwerpen tot 30 september 2016 tijdens de gewone openingsuren van het crematorium.

Wel dient men er rekening mee te houden dat er plechtigheden kunnen plaatsvinden zodat men niet permanent terecht kan.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button