NieuwsOpmerkelijk

Primeur in Oostende: de eerste stad met sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Oostende start als eerste met een sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Het verlies van een kindje kort voor of na de geboorte is een hartverscheurende ervaring voor ouders. Naast het emotionele aspect komt er ook nog veel administratie bij kijken. Zo moet er in Belgi├ź verplicht aangifte gedaan worden van een stilgeboorte die plaatsvindt na meer dan zes maanden zwangerschap. Voor ouders waarvan het kindje minder dan 140 dagen in de buik zat, is dit niet mogelijk.

Als eerste in Vlaanderen

Om alle ouders van sterrenkindjes te steunen, heeft Stad Oostende besloten om als eerste stad in Vlaanderen een sterrenregister op te stellen. Hierin kunnen alle stilgeboren kindjes symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Dit biedt ouders de mogelijkheid om hun kindje officieel te erkennen en hen zo ook een plek te geven in hun leven.

Taboe doorbreken

Het idee achter het sterrenregister is om het taboe rondom stilgeboortes te doorbreken en deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Het verdriet dat gepaard gaat met het verlies van een kindje wordt vaak niet begrepen door mensen die dit zelf niet hebben meegemaakt. Het register helpt om deze gevoelens van rouw en gemis te erkennen en geeft daarnaast ook steun aan toekomstige ouders die zich bewust zijn van dit risico.

Andere steden en gemeenten inspireren

Op vrijdag zal Stad Oostende meer informatie geven over hoe het sterrenregister precies werkt en hoe ouders hier gebruik van kunnen maken. Hopelijk zal deze stap andere steden inspireren om ook dergelijke initiatieven op poten te zetten, zodat ouders van sterrenkindjes de erkenning en steun krijgen die ze verdienen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button