Archief

Resomeren zou het zuiveren van ons water erg belasten

Resomeren bevuilend voor de waterzuivering?

Resomeren zou de waterzuivering wel eens erg kunnen belasten

Resomeren zou onze waterzuivering wel eens fel kunnen belasten, er zijn alternatievenOmdat organisch materiaal na het resomatieproces van een lichaam in het rioolsysteem terecht zou komen, heeft men er vragen bij. Althans zo wordt geschreven over de website van het waterforum. Dit naar aanleiding van het onderzoek naar het resomeren in Nederland, waar uitvaartbedrijf Yarden deze nieuwe manier van lijkbezorgen graag zou willen introduceren tegen 2012. In Nederland is daarover een studie gevoerd en men zou dit wettelijk willen laten goedkeuren.

Organische stoffen die de waterzuivering fel belasten na het resomeren

De vrijgekomen vloeistoffen zouden, na het voltooien van het resomatieproces, gewoon in het rioolsysteem terechtkomen. Een afvalwatertechnoloog Rob Schoon, die het artikel op het waterforum schrijft, heeft daarbij een onbestemd gevoel. Hij merkt op dat er per lichaam dat “geresomeerd” zou worden, tot 22 kilogram organische stoffen zouden vrijkomen. Deze organische stoffen zouden de waterzuivering wel eens zwaar kunnen belasten. Eén lichaam resomeren loopt gelijk met de vuillast van 50 gezinnen, althans zo wordt op de website geschreven.

Een alternatief om de organische stoffen te verwerken tot biogas

Er wordt een alternatief aangeboden om de organische stoffen milieuvriendelijk om te zetten naar een andere energiebron. Wanneer men de vloeistof anaeroob zou behandelen en om de organische stof om zou zetten in biogas, zou dit de belasting van de waterzuivering stoppen. Die omzetting levert dan, omgerekend naar verbrandingswaarde, circa 6 kubieke meter aardgas per lichaam. Men ziet de milieuvoordelen van resomeren én zelfs kansen voor een nog hogere milieuprestatie.

Toch blijft de manier waarop we omgaan met overledenen een gevoelsmatige kwestie. Zo moet iedereen voor zichzelf uitmaken waar hij zich het beste bij voelt. Wellicht is het einde van de resomatiediscussie nog niet in zicht en zal deze technologie verder blijven groeien?

Share/Bookmark

pijltjeNieuwsarchief

pijltjeBekende overledenen

©Uitvaartvlaanderen.be

______________________________________________________________________________

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button