BegraafplaatsenNieuws

Romeinse nederzetting gevonden naast de begraafplaats van Drongen

Romeinse nederzetting gevonden naast de begraafplaats van Drongen

Naast de begraafplaats van Drongen hebben archeologen deze week resten gevonden van een Romeinse Nederzetting. De sporen en resten worden nu verder onderzocht. Het zorgt voor een grote vertraging bij de aanleg van de nieuwe natuurbegraafplaats dat op het perceel voorzien wordt.

Natuurbegraven in Gent

De nieuwe natuurbegraafplaats wordt een plaats om 100% natuurlijk te begraven, alle producten moeten dus volledig afbreekbaar zijn. Aan de Mariakerksesteenweg in Drongen worden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de eerste zone voor natuurbegraven in Gent. Dat is een bosrijke omgeving waar weinig of geen grafmarkeringen worden aangebracht op de plaats waar iemand begraven ligt.

Sporen uit de IJzertijd

In 2017 bleek tijdens een verkennend onderzoek al dat er sporen waren uit de IJzertijd (1200 voor Christus tot het begin van onze jaartelling) en de Romeinse periode (tot de vijfde eeuw na Christus). Deze week begon het echte onderzoek. Dat leverde scherven van huisraad op en sporen van Romeinse woningen. Het gaat om verkleuringen van de grond op de plek waar ooit palen in de grond zaten. De archeologen zullen het terrein nu nauwgezet bestuderen.

Volgens schepen van burgerzaken Mieke Van Hecke (CD&V) betekent dat ook een vertraging voor het project. “Door deze belangrijke vondsten zullen we iets langer moeten wachten op de geplande uitbreiding met een zone voor natuurbegraven. De begraafplaats blijft uiteraard toegankelijk gedurende de opgravingen”, zegt ze.

Bron: hln.be en eigen redactie

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button