Nieuws

Rouwverlof is in bepaalde gevallen veel te kort

Rouwverlof is in bepaalde gevallen veel te kort

Vandaag kennen we allerlei soorten wettelijke vakantie en vrije dagen.  Maar bij een overlijden zijn die dagen enorm weinig.  Zo kwam een vader die zijn kind van 16 verloor in het VTM nieuws.  Hij kwam vertellen dat 4 dagen ‘rouwverlof’ veel te weinig is.  Ook zijn psycholoog komt aan het woord in de reportage.

“Vier dagen, ik zou niet in staat geweest zijn om uberhaupt te kunnen presteren”, vertelt de vader in de VTM reportage.  Wie een familielid uit de eerste lijn verliest, met andere woorden een partner of een bloedverwant van jou of je echtgenoot, heeft officieel recht op vier dagen rouwverlof. Als een andere bloedverwant sterft, die onder hetzelfde dak woont als jij of je echtgenoot, heb je recht op twee werkdagen rouwverlof. Bloedverwanten van de tweede of derde graad, waarmee je niet onder hetzelfde dak woont, daarvoor mag je dan weer één werkdag thuisblijven.

Rouwpsychologe

Ook de rouwpsychologe Ann Hooghe van de vader, vindt vier rouwdagen na het overlijden van een eigen kind opmerkelijk weinig. “Vier dagen, dat geeft nog niet de tijd om deftig een begrafenis voor te bereiden. Of om na de begrafenis op adem te komen. Of om met de andere kinderen of je partner bezig te zijn”, zegt zij.

Om die reden komt ze met een voorstel voor de verantwoordelijke minister en voor de werkgevers. Mensen hebben meer tijd nodig en er moet ook door de rouwende personen zelf beslist kunnen worden wanneer ze hun dagen opnemen, vindt zij. “Daarnaast moet er overleg komen met werkgevers om te kijken hoe iemand opnieuw in het werkveld gereïntegreerd kan worden.”

 

Bron: VTM nieuws en eigen redactie

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button