Nieuws

Ruimte om te rouwen voor jongeren op de begraafplaats van Halle

Op de begraafplaats van Halle hebben jongeren voortaan een rouwruimte. Een groene en rustige plek dat speciaal voor jongeren en kinderen werd ingericht zodat ze een plek hebben om te rouwen en te vertoeven. De rouwruimte werd aangekleed met een indrukwekkend graffiti-kunstwerk en een krijtbord waar kinderen en jongeren een boodschap kunnen achterlaten.

Als kindvriendelijke stad wil Halle aandacht schenken aan het rouwproces van kinderen en jongeren. Een rouwproces is bij kinderen en jonge mensen belangrijk. Instinctief gaan ze hier heel ‘natuurlijk’ mee om. Het is dus belangrijk om hen niet af te schermen voor verdriet en verlies maar hen een plek te geven waar ze hun verdriet kunnen verwerken of een eigen invulling kunnen geven. Deze plek op de begraafplaats moet de dood en het verlies voor de jongeren bespreekbaar maken.

Rouwplek door de ogen van jongeren

Om hier ook echt een kindvriendelijke rouwruimte van te maken, werd een beroep gedaan op de GO Middenschool Halle. Tijdens de lessen godsdienst en zedenleer in het tweede jaar secundair onderwijs werd er door leerkrachten tijd vrijgemaakt voor de rouwruimte. Er werd uitgebreid gepraat over rouwen en iemand verliezen. De jongeren werden dus actief betrokken bij deze ruimte.

De rouwruimte vind je ter hoogte van de kindergraven op de begraafplaats van Halle. Omdat rouwen een intieme zaak is, werd de plek afgeschermd met een taxushaag. Een bewuste keuze want taxus is het symbool voor de verbinding tussen leven en dood, eeuwigheid en vergankelijkheid. Binnenin de rouwruimte werd ook een treurwilg aangeplant, een typische boom die met de dood en de vergankelijkheid van het leven wordt geassocieerd. Wie even wil gaan zitten, kan dat op een van de banken of de rotsblokken.

Voorts is er een krijtbord waar de jongeren een rouwboodschap kunnen achterlaten. Later dit jaar komt er ook nog een rouwbrievenbus waar kinderen en jongeren een briefje of tekening kunnen achterlaten voor iemand dierbaar die ze verloren hebben.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button