Archief

De stad Gent begraaft meer armen

Stad Gent begraaft meer armen

De stad Gent heeft dit jaar al veel meer armen begraven

stad gent begraaft armenDe stad Gent meldt dat zij steeds meer armen moet begraven. Zulke berichten werden eerder deze week in Nederland gelanceerd. Daarbij spraken grootsteden ook over een toename van de “armen-uitvaarten” zoals zij in vaktermen genoemd worden. Toch is een armen-uitvaart anders dan een OCMW uitvaart in Gent. In Gent worden begrafenisondernemers aangesteld en zij leveren een goedkope grafkist. De prijs van zulke grafkisten omvat €400 en daarin zitten ook de diensten van de begrafenisondernemer inbegrepen. Deze prijs is enorm laag.

Elke stad of gemeente heeft een samenwerking met één of meerdere begrafenisondernemer(s), die ervoor zorgen dat deze uitvaarten kunnen plaatsvinden. Men spreekt ook duidelijke prijzen af onder elkaar. Wanneer Gent €400 euro betaalt aan zijn begrafenisondernemers zijn er andere gemeenten of steden die bijvoorbeeld €1.000 euro betalen, waarbij er meestal gesproken wordt over een OCMW-uitvaart. Het verschil ligt hem ook in de diensten die de begrafenisondernemer moet uitvoeren. Wellicht zal het in Gent enkel gaan over het papierwerk, overledene kisten en de grafkist naar de begraafplaats brengen. Bij de armen-uitvaart in Gent, wordt er geen afscheidsplechtigheid gehouden.

Voor wie overlijdt in een OCMW gerechtigd rusthuis, wordt er een OCMW-uitvaart voorzien. Aangezien er enkel €400 aan de begrafenisondernemer zal betaald worden in Gent, kan men moeilijk spreken over een crematie. Daar crematie op zich gemiddeld €500 kost. Hiermee wil Gent duidelijk maken dat een OCMW-uitvaart en een armen-uitvaart een groot verschil omvat. In de eerste helft van het jaar heeft de stad Gent al 35 armen-uitvaarten uitgevoerd. Daar waar er in 2009 maar 40 waren.

‘Door de crisis zien we steeds meer mensen met betalingsmoeilijkheden’, zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. ‘Door verwaterde familiebanden heb je ook meer mensen die niet willen betalen voor de begrafenis van hun familielid.’ In andere grootsteden zoals Brussel, Mechelen of Antwerpen is er geen opvallende stijging te merken.

7/8/2013 ©Uitvaartvlaanderen.be – bron: nieuwsblad.be

Share/Bookmark

Related Articles

Eén reactie

  1. Ik ben een plus 65%invalide alleenstaande moeder met uitwonende zoon van 21.
    Ik vindt het mooi dat het ocmw arme mensen begraaft. Desalniettemin vind ik het vreemd dat men in de stad Gent er geen priester bijhaalt! Wat bv in Stekene en of andere gemeenten wel gebeurd.Ik heb een uitvaartverzekering waarvoor ik maandelijk betaal omdat mijn zoon niet zou weten wat te doen bij mijn overlijden! Bij deze uitvaartverzekering helpen ze hem wegwijs maken Maar met mijn inkomen van 1200€ heb met huur betaling electrabel faeys CM telenet etc op het einde van de maand geen cent meer over! En dat alles omdat ik een alleenstaande invalide vrouw ben die door de Federale Overheidsdienst niet eens recht krijgt op sociale tarieven terwijl andere invalide met lager percentage invaliditeit wel recht hebben Leg dat eens uit aub???Ik heb dus gezien mijn zoon gedragsstoornissen heeft geen andere keuze dan een uitvaartverzekering te nemen waar men hem ook helpen zal en begeleiden. ..Wat een wereld! !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button