BegraafplaatsenNieuws

Stad Ieper plant symbolische sterretjes-boom op kinderbegraafplaats

Stad Ieper heeft een symbolische sterretjes-boom op de kinderbegraafplaats in Ieper geplant. Zo krijgen ouders van een sterrenkindje, een kind dat tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte sterft, een vaste plek van erkenning om hun kind te herdenken.

De symbolische sterretjes-boom werd ontworpen en geplaatst door de groendienst. “Het is een echte boom die we daar geplaatst hebben,” zegt schepen Ives Goudeseune. “Er komen tegen april roze en oranje bloesems aan. We hebben al een kinderbegraafplaats. Dat was de ontbrekende schakel.” De groendienst legde er arduinen staptegels en rond de stam van de sterretjes-boom is een smeedijzeren korf  geplaatst waaraan de mensen een lintje kunnen bevestigen. De boom en bijhorende zitbanken werden reeds begin december 2021 geplaatst op perk 6 van de kinderbegraafplaats in Ieper. “Misschien brengt dat mensen tot een gesprek en kunnen mensen zo steun bij elkaar vinden”, zegt Goudeseune.

Noodzaak

Volgens Ives Goudeseune is het project nodig. “Het verlies van een kind is voor ouders de moeilijkste ervaring om te verwerken. Een plek om ergens heen te kunnen om te bezinnen en stil te staan bij wat er jou overkomen is, is erg belangrijk in het verwerkingsproces. Met het planten van de sterretjes-boom, symbool voor alle overleden sterrenkindjes willen we families een vaste plek geven om samen stil te staan bij het gemis.” Goudeseune kreeg al positieve reacties. “Op mijn facebook-pagina zijn er zeker al 60 mensen die gereageerd hebben”, zegt hij. “Het komt zeer positief over.”

Omgeving

In de omgeving zullen nog bomen geplant worden. “Dat doen we om de bloei in het voorjaar nog wat te accentueren, maar niet zo uitgewerkt als het nu is”, zegt de schepen. Elke tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Een dag waarop alle overleden kinderen, jongeren en sterrenkindjes worden herdacht. Die dag om 19 uur, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis van overleden kinderen.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button