BegraafplaatsenNieuws

Sterretjesweide in Pepingen al vier jaar ongebruikt door het ontbreken van een gemeentelijk reglement

De sterretjesweide op de begraafplaats van Pepingen, die bedoeld is voor stilgeboren kindjes, blijft al vier jaar ongebruikt. Ondanks dat deze plek in 2018 is ingericht om ouders een plaats te bieden om hun sterrenkindje te herdenken, kan dit nog steeds niet plaatsvinden omdat er geen reglement is opgesteld door de gemeente.

Initiatiefnemer Peter Van Cutsem (CD&V) legt uit dat het oorspronkelijke doel was om ouders een waardige plek te geven om hun stilgeboren kindje te herdenken. Ze zouden daar een sterretje kunnen plaatsen met de naam van hun kindje en er naartoe kunnen gaan zoals je naar een graf op een begraafplaats gaat.

Helaas blijft de sterretjesweide tot op heden ongebruikt. De gemeente moet nog papieren opstellen om herdenkingsmomenten en andere initiatieven voor de sterrenkindjes mogelijk te maken. Van Cutsem benadrukt dat er dringend aanpassingen aan het reglement nodig zijn, maar tot nu toe is dit nog niet gebeurd. Hij brengt dit elk jaar ter sprake tijdens de gemeenteraad rondom de Koesterweek, waarin sterrenkindjes worden herdacht, maar zonder succes. Er wordt niets mee gedaan en dit is natuurlijk erg teleurstellend.

Wel heeft de gemeente nu een sterrenregister opgericht waar ouders hun sterrenkindje kunnen registreren. Dit initiatief kwam ook van Van Cutsem. Het symbolische aspect van deze registratie kan veel betekenen voor nabestaanden van sterrenkindjes. Binnenkort zal het mogelijk zijn om de aangifte online of via de dienst Burgerzaken te doen, en dit geldt ook voor ouders die in het verleden een kindje hebben verloren.

Burgemeester Eddy Timmermans (LVB) erkent dat de gemeente nog geen actie heeft ondernomen met betrekking tot deze kwestie. Hij geeft echter aan dat ze hier in de toekomst wel mee bezig zullen gaan.

Foto: voorbeeld van een sterretjesweide, afbeelding: ©Christophe Bruyneel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button