Nieuws

Toetanchamon begraven met dolk gemaakt van een meteoriet

TOETANCHAMONEen van de dolken waarmee farao Toetanchamon werd bijgezet is gemaakt van buitenaards materiaal. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek in samenwerking met het Egyptisch Museum in Caïro.  Het metaal dat in de dolk verwerkt zit, is gemaakt uit materiaal dat afkomstig is van een meteoriet.

De dolk is onderdeel van een paar dat in 1925 door de Britse archeoloog Howard Carter werd ontdekt in het graf van de jonge farao, die meer dan 3300 jaar geleden werd gemummificeerd. Omdat het gebruik van ijzer in de tijd van Toetanchamon nog niet gebruikelijk was, was het lange tijd onduidelijk waar het gebruikte materiaal vandaan kwam, maar nu blijkt na analyse van het lemmet dat het afkomstig is van een meteoriet. De sleutel tot de ontdekking was de hoge concentratie nikkel; karakteristiek voor meteoritisch ijzer.

Voor de analyse, waarvan de uitkomsten woensdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Meteoritics & Planetary Sciences, maakte hoogleraar materiaalweteschappen Daniela Comelli van de Universiteit van Milaan gebruik van uiterst gevoelige röntgentechniek die niet schadelijk is voor de dolk. Ze vergeleek de compositie van de dolk vervolgens met elf ijzermeteorieten die binnen een straal van tweeduizend kilometer van de kust van de Rode Zee zijn neergekomen. Eén van die meteorieten, die 240 kilometer ten westen van Alexandrië was geland, sprong eruit doordat die vergelijkbare hoeveelheden nikkel en kobalt bevat als de dolk.

toetanchamon-begraven-met-buitenaardse-dolk
Het wapen dat meeging in Toetanchamons graf: het lemmet van de dolk bestaat dus uit meteoritisch ijzer. De schede is van goud. De gehele dolk is iets meer dan 34 centimeter lang.

bron: nationalgeographic.nl – foto: via Meteoritic & Planetary Sciences

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button