Nieuws

Tot 9472 euro voor een grafconcessie in Nederland

De grafkosten in Nederland swingen de pan uit.  Zo blijkt uit een artikel op rtlnieuws.nl.  Tot 9472 euro voor een grafconcessie in een bepaalde gemeente in Nederland.  Voor die kost heb je in verschillende Vlaamse gemeenten veel concessies om mensen te begraven.  Dat blijkt uit cijfers die uitvaartverzekeraar Monuta de afgelopen jaren verzamelde. Gemiddeld kost een graf op de 1419 onderzochte locaties in Nederland 2871 euro.

Daar ligt volgens het artikel eveneens de reden waarom crematie in Nederland zo aan populariteit wint.  Crematie wint ook in België aan populariteit.  In Antwerpen kiest meer dan 90% voor crematie als men het vandaag zou vragen.  Begraafplaatsen, die soms privé zijn in Nederland, moeten dus meer innoveren omdat crematie de bovenhand neemt.

In België geen begraafplaatsen privé

De kosten die de begraafplaatsen hebben, kunnen niet altijd goed gedekt worden door die paar graven die men per jaar nog verkoopt.  In België is geen enkele begraafplaats van een privé bedrijf of privé initiatief.  Tenzij enkele uitzonderingen zoals het Koningshuis en begraafplaatsen die al langer op privé grond liggen zoals bv abdijen en begraafplaatsen voor kloosterlingen.

In 2000 koos de helft van de Nederlanders voor een crematie, inmiddels geldt dat voor 63,4 procent van de Nederlanders, blijkt uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria.  Dat is slecht nieuws voor begraafplaatsen, die nu naar nieuwe bronnen van inkomsten moeten zoeken. Sommige begraafplaatsen richten zich nu ook op de crematiemarkt, zoals de Uitvaartstichting Hilversum.

Liggen privé begraafplaatsen aan de bron van hoge kosten?

Het privé uitbaten van begraafplaatsen zou wel eens aan de bron kunnen liggen dat een grafconcessie in Nederland zo duur is.  Omdat men personeel en materiaal moet betalen om in het onderhoud te voorzien.  In België zijn er al concessies voor 150 euro voor 25 jaar of meer voor een zandgraf.  Concessies voor columbaria of urnenkelders zijn veelal goedkoper dan een zandgraf of grafkelder om een kist in te plaatsen.

Afbeelding: ©Christophe Bruyneel

Lees ook:

Urne van een Nederlander naar België?

Wordt begraven duurder dan crematie?

Verschil asbestemming Nederland België

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button