Basisinformatie

Kosten grafconcessies overal evenveel?

Kosten grafconcessies overal evenveel?

Grafconcessies kan je aangaan op verschillende manieren.  Een concessie op een graf, al dan niet met grafkelder, urnenkelder of columbarium.  De concessie kan je aanzien als een huurtijd, een bepaald aantal jaren dat een stoffelijk overschot mag rusten.  Men man een grafconcessie dus niet verwarren met een algemeen graf.  Een algemeen graf is een graf, waarop de wettelijke graftijd rust, een minimum van tien jaar in Vlaanderen.

Grafconcessies kunnen in Vlaanderen voor maximum 50 jaar worden aangegaan.  Eeuwige grafconcessies bestaan niet meer, men kan enkel bestaande grafconcessies verlengen.  De kosten van een grafconcessie zijn niet overal dezelfde.  Dit wil zeggen dat de prijs voor een grafconcessie in Gent niet dezelfde zal zijn als deze in Antwerpen of Brugge.  Elke stad of gemeente mag en kan zijn eigen prijs opstellen.

Het is dus goed mogelijk dat men een heus verschil ziet in prijs tussen verschillende steden of gemeenten.  Naast de wet hebben gemeenten ook de mogelijkheid prijzen en inkomtaksen op te leggen voor zij die willen begraven worden op de begraafplaats ook al zijn zij niet ingeschreven in de gemeenten alwaar de begraafplaats gelegen is.

Zo gebeurt het dat begrafenisfacturen hoog kunnen oplopen.  Wanneer men al duizend euro moet betalen voor een grafconcessie, als voorbeeld, en daarbij nog andere begrafeniskosten moet betalen, krijgt men al snel een grote totaalfactuur.  Toch worden grafconcessies vaak voor twee personen aangekocht.  Vandaar soms hoge kosten de eerste keer dat men een concessie aangaat.

Concessies op een laatste rustplaats voor twee personen zijn niet altijd zonder extra kosten, wanneer de eerste persoon erin geplaatst wordt en het duurt een aantal jaren voor de tweede persoon overlijdt en wordt erbij geplaatst.  Voor deze “wachtende” jaren, vragen gemeenten soms ook nog een bijkomende kost.  Het is dus zeer aan te raden om aan uw begrafenisondernemer de specifieke regels te vragen met betrekking tot een grafconcessie.

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button