NieuwsRouwRouwbegeleidingRouwbegeleiding voor kinderenRouwen

‘Troostkoffer’ helpt bij gesprekken met kinderen over verdriet en afscheid

Hogeschool Odisee ontwikkelt troostkoffer

Praten met kinderen

Praten met kinderen over een broertje of zusje dat ernstig ziek of zelfs sterft, is niet eenvoudig. Daarom ontwikkelden onderzoekers van de Odisee hogeschool een filosofische troostkoffer, als welkome aanvulling op de rouwkoffers, die onder meer al in ziekenhuizen gebruikt worden. Zo’n troostkoffer helpt volwassenen om met kinderen te praten over gevoelige thema’s zoals verdriet en afscheid. De koffer wordt geschonken aan alle Vlaamse afdelingen Neonatale Intensieve Zorgen.

Als kinderen geconfronteerd worden met een ernstige ziekte of het verlies van een broertje of zusje, zorgt dat vaak voor gevoelens van onzekerheid, schuld of angst. Die emoties bespreekbaar maken is voor kinderen heel waardevol: het zorgt voor troost en verbondenheid en vormt een belangrijk deel van hun rouwproces. Maar voor volwassenen is het niet altijd evident om het gesprek aan te gaan: hoe begin je er op een goeie manier aan?“Het is aangewezen om kinderen tijd en ruimte te geven om hun verhaal te doen en plaats te laten voor existentiële vragen zoals die rond rouw, verdriet en afscheid”, zegt Inge Tency, docent en onderzoekster in de bacheloropleiding Vroedkunde aan Odisee. “Daarom werd een filosofische troostkoffer ontwikkeld als een aanvullende gespreksmethode bij de bestaande rouwkoffers”.

Troostschrift, troosthartje, troostkaars

De troostkoffer bestaat uit zes aangepaste kinderboeken met filosofische gesprekskaarten, een troosthartje om herinneringen in te bewaren, een troostschrift en een troostkaars om te zorgen voor een sfeer van warmte en verbondenheid. De koffer is een project van onderzoekers van de opleiding Vroedkunde aan de Odisee-hogeschool, binnen het NeoParent-project dat ouders van te vroeg geboren en zieke baby’s wil ondersteunen.

“Zowel ouders, familieleden, zorgverleners, leerkrachten en begeleiders kunnen de troostkoffer gebruiken”, vertelt Eef Cornelissen, filosofe en onderzoekster in de Odisee-onderzoekskern ExploRatio. “Hij bevat kinderboeken voor broertjes en zusjes van drie tot acht jaar. Die leeftijdscategorie kozen we omdat het leeftijdsverschil tussen broertjes en zusjes doorgaans niet groter is dan acht jaar. Onderzoek toont ook aan dat vier- tot vijfjarigen perfect in staat zijn om rationele gesprekken te voeren over existentiële kwesties”

Troostkoffer gaat naar afdelingen Neonatale Intensieve zorgen

Ook bij de opname van een te vroeggeboren of zieke baby op de afdeling Neonatale Intensieve Zorgen biedt de troostkoffer hulp. “Als ouder leef je in zo’n situatie op automatische piloot. Je hebt minder energie en tijd voor het broertje of zusje en je wil hen beschermen” geeft Kirsten Livens van de Vlaamse Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VVOC) aan. “Toch voelen broer of zus aan dat er iets gaande is. De troostkoffer biedt dan een houvast om in gesprek te gaan met kinderen. Vandaar dat we met plezier dit mooie initiatief ondersteunen als VVOC en aan elke Vlaamse afdeling Neonatale Intensieve Zorgen een troostkoffer schenken”.

Meer info: https://neoparent.be/brussen-troostkoffer/

Persbericht: Odisee – 30/3/2021

Hogeschool Odisee
Warmoesberg 26
1000 Brussel

Gerelateerde onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button